Werk Inclusief

Werk Inclusief geeft een inhoudelijke impuls aan de bekendheid van de banenafspraak en ondersteunt werkgevers in het aantrekken en begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking. Kern van de aanpak: contact en het organiseren van ontmoetingen tussen werkgevers onderling en tussen werkgevers en mensen met een arbeidsbeperking.

‘Door het organiseren van ontmoetingen kunnen we koudwatervrees bij beide partijen weghalen’ 

Er zijn veel mensen die willen en kunnen werken, maar niet de kans krijgen omdat ze een beperking hebben. Slechts 15% van de werkgevers heeft iemand met een arbeidsbeperking in dienst. Dit terwijl er krapte is op de arbeidsmarkt en er mooie kansen liggen. De banenafspraak moet ervoor zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking vaker een baan bij een werkgever krijgen. Ondanks goede stappen lukt dit nog onvoldoende.   

Wat is de banenafspraak?

Begin 2026 moeten er in totaal 125.000 banen zijn bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking. Het gaat om 100.000 extra banen bij in het bedrijfsleven. En 25.000 extra banen bij de overheid. Het kabinet heeft deze afspraak gemaakt met organisaties voor werkgevers en werknemers (sociale partners). Werkgevers zorgen elk jaar voor een afgesproken aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking. (Bron: Rijksoverheid.nl)  

Onbekend en onbemind

In de afgelopen jaren is veel goed werk verzet en zijn mooie resultaten behaald binnen het programma ‘op naar de 125.000 banen'. Echter nog steeds is een groot deel van de werkgevers onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden om mensen met een beperking werk te bieden.  Naast onbekend blijkt uit verschillende onderzoeken ook dat vooroordelen en stigma een rol spelen. Zoals beelden over de complexiteit van de doelgroep en de mogelijke financiële risico’s. Onbekend maakt onbemind. Er is een nieuwe impuls of aanvliegroute nodig.  

Interview met projecteider Marjet van Houten

‘Ik hoop dat we over een jaar werkgevers die zich zorgen maken om de arbeidsmarktkrapte hebben kunnen laten zien dat er nog een hele wereld te winnen is. Dat mensen met een arbeidsbeperking echt niet zo anders zijn dan andere werknemers en dat er met wat aanpassingen veel mogelijk is.’

Lees het volledige interview
 

Relationele benadering

In 2024 is het project Werk Inclusief gestart. Het bouwt voort op wat er al goed gaat en biedt nieuwe routes waar nodig. Kern van de aanpak is de relationele benadering: mensen veranderen hun gedrag als ze in contact komen met andere praktijken en mensen. 

In de tien deelnemende regio's gaat Werk Inclusief aan de slag met: 

  • Waarderende aanpak: verder bouwen op wat goed gaat in en buiten de genoemde regio's en dit zichtbaar maken
  • Verbinding en contact mogelijk maken: tussen werkgevers onderling en tussen werkgevers en mensen met ervaringskennis
  • Vergroten van kennis: samen met intermediairs (WSP, UWV, arbeidsmarktregio) en bij werkgevers door factsheets, leerkringen, uitwisselingen en trainingen 

Per regio wordt in een kerngroep een aanpak op maat ontwikkeld waarin ontmoeting, kennisuitwisseling en individuele ondersteuning centraal staat. Onderdeel van het project is het organiseren van een Meet & Greet onder regie van Onbeperkt aan de Slag

Meet & Greet

Onbeperkt aan de Slag organiseert Meet&Greets door het hele land om werkgevers met een inclusieve ambitie in gesprek te laten komen met werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Vind jij het leuk om in gesprek te gaan met werkgevers? 

Hier vind je een overzicht van de Meet & Greets 

Verandertheorie

Het doel van Werk Inclusief - een inclusieve arbeidsmarkt dichterbij brengen – is een stapsgewijze ontwikkeling. We werken hier al langer aan via het Platform Werk Inclusief Beperking. Om de tussenstappen goed voor ogen te hebben en de (on)mogelijkheden voor verandering inzichtelijk te maken, hebben we voor dit platform de Theory of Change (ToC) of verandertheorie ontwikkeld. Deze theorie is ook de basis voor de huidige aanpak. 

Lees meer over de verandertheorie     

Arbeidsmarktregio’s 

Werk Inclusief vindt plaats in tien arbeidsmarktregio's. Dat zijn: Zuid-Kennemerland en IJmond, Haaglanden, Midden-Brabant, Midden-Holland, West-Brabant, Rijnmond, Gooi en Vechtstreek, Zuidoost-Brabant, Midden-Utrecht, Groot Amsterdam. In een arbeidsmarktregio werken gemeenten en UVW samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een uitkering aan het werk te helpen. Binnen deze tien specifieke regio’s is een hoge werkgelegenheid waar nog veel winst te behalen haalt. 

Monitoring

Elke deelnemende regio wordt gekoppeld aan een onderzoeker van het Verwey-Jonker instituut. De onderzoeker maakt een beeld van de situatie en monitort de activiteiten. 

De monitoring start met een online groepsgesprek met stakeholders uit de regio. De focus ligt hier op welke activiteiten er al zijn ondernomen en waar nog kansen liggen. Eind 2025, begin 2026 organiseert de onderzoeker een tweede online groepsgesprek met dezelfde mensen om terug te blikken op wat er het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden en welke effecten de stakeholders daarvan terugzien.  

Tussen de begin- en eindmeting in neemt de onderzoeker deel aan de Meet en Greet (of andere contactbijeenkomst) die in de regio plaatsvindt. De onderzoeker neemt daar korte interviews af met werkgevers en werkzoekenden over hun ervaringen op die dag en in de regio.

Platform Werk Inclusief Beperking

Naast de inspanningen voor Werk Inclusief vormt Movise ook samen met de Goldschmeding Foundation en het Verwey Jonker Instituut het Platform Werk Inclusief Beperking. Via dit platform krijgen initiatieven die streven naar het vinden van nieuwe oplossingen om een inclusievere arbeidsmarkt te realiseren een podium. De aangesloten initiatieven richten zich specifiek op mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ze zijn te volgen via de website van de Goldschmeding Foundation

Vier logos van samenwerkingspartners Werk Inclusief

Werk Inclusief is een samenwerking tussen Movisie, Verwey-Jonker Instituut, Onbeperkt aan de slag en Coalitie voor Inclusie