Workshops – ronde 1 (festival Samen sterk in basisvaardigheden)

11.45 uur - 13.00 uur

Op het festival 'Samen sterk in basisvaardigheden' kun je leren en je laten inspireren door ons grote aanbod workshops. Die bieden we aan in samenwerking met verschillende partners binnen twee rondes. Hier lees je meer over de workshops in ronde 1.

Het festival is vol. Je kunt je niet meer aanmelden.

1.1 Taalhuizen doen ertoe!

Door: Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal & Expertisepunt Basisvaardigheden

In deze workshop presenteert Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal kort de resultaten en aanbevelingen van het onderzoek Taalhuizen doen ertoe! Na de presentatie gaan we in groepjes in gesprek over de aanbevelingen uit het rapport. We maken samen een vertaalslag van de resultaten naar de praktijk en proberen antwoord te vinden op de vraag: 'hoe nu verder?'

1.2 De weg naar een integrale aanpak basisvaardigheden

Door: Stichting Lezen en Schrijven

De weg naar een integrale aanpak basisvaardigheden op maat kan vele kanten op. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld krijg je inzicht in hoe dit tot stand komt en wat daarvoor nodig is. Medewerkers met beschutwerk zijn vanuit het domein participatie te ondersteunen met basisvaardigheden op het werk. Een voorbeeld daarvan geeft inzicht in welke stappen je als gemeente kan nemen. Het is een mooie manier om meer inwoners met Nederlands als eerste taal te helpen met basisvaardigheden (NT1).

1.3 Samenwerken voor basisvaardigheden: praktijkvoorbeelden uit de regio Gelderland Zuid

Door: GGD Gelderland

Een workshop over het belang van samenwerken voor basisvaardigheden in regio Gelderland Zuid. Binnen de lokale aanpak speelt ervaringsdeskundigheid altijd een belangrijke rol. In de workshop komen praktijkvoorbeelden vanuit onder andere welzijn en (huisartsen)zorg aan bod.

1.4 Vrijwilligers inzetten bij basisvaardigheden

Door: Het Begint met Taal & Stichting Lezen en Schrijven

In deze workshop leer je het praktisch toepassen van een succesvolle inzet van vrijwilligers.

1.5 Onderzoek Meedoen met Taal: inzichten bespreken en inspireren

Door: Toezicht Sociaal Domein

Tijdens deze workshop krijg je zicht op relevante partijen in de aanpak van basisvaardigheden. Waar liggen kansen? Waardoor gaat het soms mis? Toezicht Sociaal Domein deelt daarbij inzichten uit het toezichtonderzoek Meedoen met Taal. Je hoort wat de rode draden zijn uit het onderzoek, de werkwijze en hoe Toezicht Sociaal Domein verder gaat na de rapportage van het onderzoek.

1.6 Hoe zet je taalambassadeurs goed in?

Door: Stichting ABC

Het (over)leven met beperkte basisvaardigheden vraagt veel creativiteit en zorgt (in veel gevallen) tot aangepast gedrag om hier mee om te gaan in onze snelle en gedigitaliseerde maatschappij. In deze workshop ontdekken we samen met taalambassadeurs hoe zij jou en jouw organisatie kunnen helpen om deze werelden beter op elkaar te laten aansluiten. Samen met ambassadeurs maak je een plan om ook in jouw organisatie aan de slag te kunnen gaan.

1.7 In gesprek met de Ervaringsraad

Door: Ervaringsraad Expertisepunt Basisvaardigheden & Movisie

Na het bekijken van de film ‘De Ervaringsraad’ gaan we in deze workshop in gesprek met leden van de ervaringsraad. We denken samen na over wat het betekent om moeite te hebben met taal, lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Samen kijken we wat we kunnen doen om meedoen in de samenleving makkelijker te maken.