Workshops – ronde 2 (festival Samen sterk in basisvaardigheden)

14.00 uur - 15.15 uur

Op het festival 'Samen sterk in basisvaardigheden' kun je leren en je laten inspireren door ons grote aanbod workshops. Die bieden we aan in samenwerking met verschillende partners binnen twee rondes. Hier lees je meer over de workshops in ronde 2.

2.1 Live Taalhuiscafé: deel ervaringen en kennis met taalhuisprofessionals

Door: Expertisepunt Basisvaardigheden

In dit eerste live Taalhuiscafé, met als thema 'samenwerken', kun jij als taalhuisprofessional kennis en ervaring delen met andere taalhuisprofessionals. Heb jij zaken waar je tegenaan loopt, of wil je juist een positieve ervaring bespreken? Samen met andere taalhuisprofessionals uit het hele land ga je met elkaar in gesprek. De bijeenkomst start gezamenlijk. Vervolgens gaan we uit elkaar in gesprekstafels waar je in een kleine groep verder kan praten aan de hand van vragen of stellingen. Deze gesprekken worden begeleid door een adviseur van het Expertisepunt Basisvaardigheden.

2.2 Aanpak basisvaardigheden ondersteunen met cijfers
DEZE WORKSHOP IS VOL

Door: Stichting Lezen en Schrijven

Om een gericht plan voor de regionale aan­pak basisvaardigheden te maken is het belangrijk om te weten hoe de groep laaggeletterden in jouw gemeente is opgebouwd. En wat deze brede doelgroep kenmerkt. In deze workshop kijken we naar hoe geletterdheid inzicht kan helpen om de aanpak met cijfers te ondersteunen. En we kijken ook naar andere informatiebronnen die de aanpak kunnen versterken.

2.3 Lokaal beleid: leren van een praktijkvoorbeeld met regie op kwaliteit

Door: Stichting Lezen en Schrijven

Leer van een gemeente hoe zij in de praktijk regie hebben op kwaliteit. Daarbij maken we gebruik van de ondersteunende kennis en tools uit de Handreiking: Kwaliteit bij de aanpak van basisvaardigheden die door Berenschot en ITTA is opgesteld.

2.4 Meer impact met je aanpak

Door: Movisie

In deze workshop gaan we aan de slag met het verbeteren van je project om meer impact te maken voor je doelgroep. Wat wil je met jouw aanpak bereiken en hoe doe je dat? En hoe vat je dit in een overtuigend verhaal? Je krijgt praktische tips om je aanpak te verbeteren en te onderbouwen met kennis over wat werkt. 

2.5 Hoe zet je een taalambassade op?

Door: Stichting ABC

In deze workshop volgen we de stappen om te komen tot een taalambassade. Ervaringsdeskundige taalambassadeurs, die actief zijn in de eigen (woon-)omgeving, kunnen nóg meer bijdragen aan het behalen van de doelen van organisaties. Het is van groot belang dat er een diversiteit van taalambassadeurs is op basis van leeftijd, gender, sociale achtergrond en ervaring. Door deze diversiteit kunnen taalambassadeurs goed aansluiten bij de vraagstukken en zijn ze passende rolmodellen.

2.6 Basisvaardigheden op de werkvloer voor anderstaligen

Door: Epale & Het Begint met Taal

In deze workshop leer je hoe je lokaal kunt werken aan het verbeteren van basisvaardigheden van andertaligen. Maak gebruik van de kennis van Epale over internationale voorbeelden en het programma 'Taalbuddy's op het werk' van Het Begint met Taal. In dit programma worden arbeidsmigranten of vluchtelingen gekoppeld aan Nederlandstalige collega's. Dit zorgt voor verbetering van basisvaardigheden, behoud van werk én verbinding op de werkvloer. 

2.7 Zorg voor basisvaardigheden

Door: CINOP & Ecorys

CINOP en Ecorys ontwikkelde een gratis online trainingsprogramma voor zorg- en welzijnsprofessionals in het kader van het herkennen, bespreekbaar maken en ondersteunen van mensen die moeite hebben met basisvaardigheden. Daarnaast ontwikkelde ze tools voor gemeentes om de samenwerking met zorg – en welzijnsprofessionals te verbeteren. Hierover vertellen CINOP en Ecorys meer in de workshop. Daarnaast horen we van een voorbeeld uit de praktijk hoe deze samenwerking eruit kan zien.

Aanmelden festival en workshops Samen sterk in basisvaardigheden