Hoe werkt het?

Centraal in deze 'Startmotor sociale wijkteams' staat de aandrijving, die bestaat uit drie onderdelen: Eigen Kracht, Burgerkracht en Beroepskracht. In elke fase van het opzetten van wijkteams is het verstandig om hiernaar terug te keren, naar dat wat de wijkteams beweegt.

Het is belangrijk dat een gemeente (maar ook de samenwerkingspartners en het wijkteam) zich continu voor ogen houdt wat de eigen kracht van burgers en cliënten is, in hoeverre burgerkracht vanuit bijvoorbeeld informele netwerken dit kan ondersteunen en wat daarnaast beroepskracht van professionals moet betekenen. Bij een sociaal wijkteam gaat het om het vinden van de balans tussen deze drie krachten.

De startmotor heeft geen vast beginpunt. Er is zelfs geen voorgeschreven volgorde. Maar starten zonder een visie draagt doorgaans weinig bij aan het draagvlak en het succes van een wijkteam. Na het bepalen van een visie gaan gemeenten en samenwerkingspartners soms rechtstreeks over tot uitvoering, waarbij al werkende gezocht wordt naar de beste vorm. Dat kan natuurlijk. Andere gemeenten nemen de tijd om in de planfase het sociaal wijkteam verder vorm te geven. Mocht u al een duidelijke visie hebben en is er al volop geëxperimenteerd, dan kunt u ook gewoon bij 'Uitvoering' of 'Evaluatie' starten.

De startmotor hanteert consequent de term sociaal wijkteam, maar we kennen daar inmiddels diverse varianten op zoals sociaal team, ondersteuningsteam, naoberteam, frontlijnteam of zorgteam. Elk heeft eigen kenmerken. Ondanks de grote diversiteit in soorten en maten teams menen we dat we met deze startmotor de grootste gemene deler hebben kunnen vinden.

Onderaan elke pagina ziet u de knop 'download pdf'. Hiermee kunt u een pdf van de pagina die u aan het bekijken bent opslaan of uitprinten.

Movisie wenst u veel succes bij het opzetten of doorontwikkelen van sociale wijkteams!

download pdf