Inleiding

Bij het opmaken van een plan worden onder meer doelstellingen, opdracht, organisatievorm, samenstelling en taken vastgelegd. Dit schept duidelijkheid wanneer het wijkteam daadwerkelijk start met de uitvoering van het werk.

Let op! Het is verleidelijk om bij zoiets complex als het opzetten van wijkteams te verzanden in plannen maken. Het is zaak vooral veel ruimte te geven voor de praktijk en de uitvoering. Het plan dient dus op hoofdlijnen te worden opgesteld, waarin vooral de leidende principes zichtbaar zijn.

Aandrijving
In de verschillende onderdelen van de planfase is het nodig om aandacht te geven aan het versterken van de eigen kracht, burgerkracht en beroepskracht. Het beantwoorden van de volgende vragen is daarbij relevant:

  • Wordt in het plan vastgelegd wat onder Eigen Kracht wordt verstaan en wat wel en niet van burgers en cliënten wordt verwacht?
  • Welke acties moeten in het plan worden geformuleerd om aan de Eigen Kracht van burgers te werken?
  • Hoe wordt de Burgerkracht benut? Geef aan welke rol vrijwilligers, mantelzorgers en andere actieve burgers hebben in het functioneren van het wijkteam.
  • Wordt in het plan (het liefst in samenspraak met deze vrijwilligers) vastgelegd wat vrijwilligers in de ondersteuning van cliënten wel en niet mogen?
  • Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Beroepskrachten binnen het wijkteam?
  • Is daarnaast een kwartiermaker nodig om alle groepen te betrekken bij het in beweging houden van de eigen kracht, de burgerkracht en de beroepskracht?

Het vastleggen van deze zaken kan een gemeente niet doen zonder de actieve inbreng van de betreffende groepen (cliënten, informele zorg, professionals). Via co-creatiesessies kunnen ideeën worden geformuleerd, getoetst en aangescherpt.

In deze Startmotor onderscheiden we voor het maken van het plan verschillende elementen. U vindt ze in het menu aan de linkerkant.

download pdf