Bepaal de rol van de gemeente

Als het 'wat' van de opdracht is bepaald, is het de vraag 'hoe' de opdracht wordt uitgevoerd. Twee centrale vragen die de gemeente (mede) zal moeten beantwoorden:

  • In hoeverre stuurt de gemeente als opdrachtgever in 'hoe' de teams de resultaten bereiken, hoe het werk wordt gedaan?
  • Op welke manier wordt verantwoording afgelegd en wie bepaalt hoe en wanneer dit gebeurt; gemeente in samenspraak met de aanbieders én de wijk?

Houd daarbij rekening met de benodigde experimenteerruimte, want wat bijdraagt aan het succes van sociale wijkteams is nog niet uitgekristalliseerd. Dat betekent dat zowel de gemeente als de professionals in wijkteams experimenteerruimte nodig hebben om te onderzoeken wat in een bepaalde wijk goed werkt en wat niet.

Mogelijke rollen van een gemeente:

  • De gemeente blijft op afstand, bijvoorbeeld als regievoerder in beleid en als opdrachtgever die alleen stuurt op resultaten en effecten.
  • De gemeente treedt meer sturend naar de praktijk op. Bijvoorbeeld door zelf een sociaal wijkteam samen te stellen met professionals die in dienst komen van de gemeente of door als coördinator van een wijkteam op te treden.
  • De gemeente is betrokken bij de uitvoering via medewerkers van het eigen Wmo-loket of de sociale dienst/werk&inkomen die deelnemen aan het sociaal wijkteam.

download pdf