Bepaal de samenstelling van het wijkteam

Wat de samenstelling van het wijkteam gaat worden, hangt af van het doel en de opdracht van het team.

Een breed georiënteerd wijkteam bestaat in ieder geval uit:

  • Een generalist samenlevingsopbouw
  • Een generalist individuele ondersteuning en hulpverlening
  • Een generalist zorg

De combinatie van generalisten maakt het mogelijk de doelstellingen van het sociaal wijkteam te realiseren. Deze professionals beschikken over de deskundigheid om zorg- en ondersteuningsvragen van wijkbewoners in samenhang op te pakken, maar ook de sociale cohesie en onderlinge hulp in de wijk te bevorderen. Meer lezen

U kunt deze basis uitbreiden met professionals met verschillende specialisaties afhankelijk van de vraagstukken in de wijk. Meer lezen

Nog een aantal aandachtspunten bij de samenstelling van een wijkteam:

  • Het principe 'one size fits all' gaat bij sociale wijkteams over het algemeen niet op. Ga uit van verschillen in samenstelling van wijkteams, afgestemd op de verschillen tussen de wijken.
  • Maak daarbij een weloverwogen keuze welke partij een rol krijgt binnen het wijkteam en waarom. Wees kritisch op het toevoegen van teamleden en allerlei specialisaties. Dit met het oog op de werkbaarheid en de gewenste brede, generalistische blik en aanpak van het sociaal wijkteam. Specialisten hebben veel meer een focus op het oplossen van een probleem op één domein.
  • Een wijkteam werkt goed wanneer het klein, flexibel en mobiel is en korte lijnen heeft met andere organisaties, netwerken en burgers. Denk na over de grootte van het wijkteam en welke impact de grootte heeft op het functioneren. Uit onderzoek blijkt dat een team goed werkt met een grootte tussen de zes en tien leden.
  • Formeer daarom liever een kernteam. Bepaal vervolgens de relatie van dat team met andere partijen in de wijk waarvan de werkzaamheden raken aan die van het wijkteam. Leg deze relatie en de wijze van samenwerken vast.

download pdf