Bepaal hoe tijdens het werken in het team resultaten worden gemonitord

Om te kunnen bepalen of gewenste resultaten en effecten van het werken met sociale wijkteams worden bereikt, moet een goede monitoring worden ingericht. Dit kan alleen wanneer de betrokken partijen een concreet en gezamenlijk beeld hebben van de opdracht van het wijkteam en van de verwachte resultaten en effecten. In de visiefase heeft u hiervoor al de basis gelegd met concreet geformuleerde doelen, die verder gaan dan bijv. 'participatie bevorderen van wijkbewoners'. In deze planfase zijn die doelen vertaald naar doelstellingen. Ook zijn hierbij de verschillende perspectieven betrokken: die van de gemeente, de aanbieders/professionals en de cliënten/bewoners. Lees meer

Nu kunt u aan de slag met de vraag hoe u de effectiviteit van het sociaal wijkteam gaat monitoren. De monitor moet zicht geven op welke relatie er is tussen het sociaal wijkteam en het vraagstuk en de doelen die u wilt aanpakken in de wijk. Dit noemen we ook wel de verandertheorie, waarbij vaak sprake is van een als-dan constructie. Bijv. als het sociaal wijkteam bewoners opzoekt en direct hulp kan bieden, dan hebben bewoners minder duurdere zorg nodig. De verandertheorie beschrijft de verwachtingen over hoe de output tot maatschappelijke effecten leidt en dwingt betrokkenen hun verwachtingen en ideeën expliciet te maken.

  • Afhankelijk van het doel en de beoogde effecten stelt u met elkaar indicatoren vast, waarvan u veronderstelt dat ze weergeven in welke mate het doel wordt gerealiseerd. Een indicator is een meetbare eenheid die aangeeft in welke mate het doel gerealiseerd wordt of hoe dat gebeurt. Voorbeelden van indicatoren zijn de lengte van een wachtlijst, het gemiddelde tevredenheidscijfer van gebruikers, het percentage cliënten dat voortijdig uitvalt. Houd hier ook weer rekening met de verschillende perspectieven. Wat voor een gemeente een belangrijke indicator is, kan voor een professional of bewoner minder belangrijk zijn en andersom.
  • Zoek een of meer geschikte meetinstrumenten die informatie opleveren voor de indicatoren. Er zullen gegevens nodig zijn op macroniveau (gemeente/wijk/buurt), op mesoniveau (wijkteam) en microniveau (cases). Meer hierover is te lezen in het onderdeel Evaluatie, Ontwikkel indicatoren en kies meetinstrumenten
  • Er wordt veel geëxperimenteerd, dus zorg voor voldoende ruimte voor evaluatie met cliënten, bewoners en professionals zodat tussentijds kan worden bijgestuurd. Meten en vervolgens meteen afrekenen kan de ondernemingszin en innovatie die nodig is bij sociale wijkteams afremmen.
  • Zoek bij het registeren van gegevens naar een vorm waarbij de juiste balans wordt gevonden tussen informatiedichtheid en het beperken van arbeidsintensieve handelingen voor de werkers van het wijkteam.

download pdf