Werk aan teamvorming

Op het moment dat een groep professionals samen in de wijk aan het werk gaat, is het nog niet meteen een geolied team. Teamvorming kost (doorloop)tijd. De teamleden zullen elkaar, elkaars deskundigheid en elkaars werkwijzen moeten leren kennen. Vanuit al wat langer functionerende wijkteams is wel aangegeven dat échte teamvorming al snel twee jaar duurt.

Om zo snel mogelijk als hecht team te functioneren, is het volgende van belang:

  • Neem in het begin voldoende tijd om uit te wisselen over de aanpak van vragen uit de wijk, zowel qua casuïstiek als qua vraagstukken op het vlak van samenlevingsopbouw.
  • Ontwikkel met elkaar een gemeenschappelijke taal; dat betekent praktisch dat je doorvraagt tot je de ander goed begrijpt/dat je toelicht tot de ander jou begrijpt.
  • Soms is het niet zozeer de taal die een barrière vormt, maar gaat het om verschillende belangen die gediend worden door de verschillende teamleden. Een voorbeeld: de maatschappelijk werker steekt primair in vanuit ondersteuning, de ambtenaar sociale dienst primair vanuit handhaving. Het is zaak dat zij met elkaar tot een lijn weten te komen qua aanpak in een huishouden, die recht doet aan beide invalshoeken.
  • Nogal eens vergeten wijkteams - door de caseload en hectiek van de dag - de tijd te nemen voor reflectie: over hoe de teamleden onderling samenwerken, of ze tevreden zijn over de werkwijzen die ze hanteren en hoe ze bewoners in de wijk weten te bereiken bijvoorbeeld.

Tip: Vraag enkele leden van andere wijkteams eens om een visitatie-gesprek met uw team te houden. Bespreek daarna de adviezen in uw team en maak onderling afspraken over wat u anders gaat doen/regelen.
Tip: haal de protocollen en procedures die ieder van de professionals meebrengt vanuit zijn (vorige) werkkring 'door de wasstraat'; ofwel bekijk ze met elkaar en pas aan waar nodig.
Tip: Vier de successen.

download pdf