Mensen met een beperking nemen zelf de bus

MEE op Weg

Het project MEE op Weg geeft mensen met een beperking de kans om zelfstandig te reizen. Met een OV-/fietsmaatje leren ze zelf van A naar B te komen.

Wat levert MEE op Weg op?

Zelfstandig reizen vergroot de zelfredzaamheid van de deelnemers. Zij zijn minder afhankelijk van anderen en hebben meer zelfvertrouwen. 77% van de deelnemers reist na het project zelfstandig. Positieve effecten zijn:

  • Door mee te doen in het verkeer maken de deelnemers nieuwe contacten: hun OV-/fietsmaatje, de (bus)chauffeurs en medeweggebruikers. Zo draagt het project bij aan een inclusieve samenleving.
  • De deelnemers ervaren vrijheid. Zelfstandig reizen maakt ze onafhankelijk van het speciale vervoer dat hen op vaste tijden komt ophalen. Ze kunnen nu afspraken maken wanneer ze zelf willen.
  • Veel deelnemers vinden het fijn om aan hun conditie te werken.
  • Ouders van deelnemers zien dat hun kind meer kan dan ze dachten.

MEE wil met het project veranderen dat speciaal vervoer voor mensen met een beperking vanzelfsprekend is.

Hoe werkt MEE op Weg?

Een consulent maakt een match tussen een potentiële deelnemer en een OV-/fietsmaatje. Dit kan een vrijwilliger zijn of iemand uit het netwerk van de deelnemer. Als de match klikt maken ze een plan voor de reis. In het plan staat wat de deelnemer graag wil leren en waar hij moeite mee heeft. Als ze samen op pad gaan neemt de deelnemer het voortouw. Het maatje beantwoordt vragen en wijst de weg. Na zo’n 8 tot 10 keer te hebben geoefend kan de deelnemer zelfstandig van A naar B komen. Of hij weet nu door het project dat zijn wens te hoog gegrepen was.

Wat zijn de succesfactoren?

  1. Het project MEE op Weg dankt haar succes aan haar brede focus. Het richt zich niet alleen op de deelnemer, maar ook op de familie, het onderwijs en zorginstellingen:
  • de deelnemer ervaart hoe het is om zelfstandig te reizen en dat anderen hem hierin ondersteunen;
  • het onderwijs besteedt meer aandacht aan verkeersregels en zelfstandig reizen;
  • instellingen krijgen meer oog voor de mogelijkheden van hun cliënten;
  • buschauffeurs krijgen informatie en kunnen een training volgen over het beter omgaan met mensen met een beperking.
  1. Een andere succesfactor is dat deelnemers samen met een OV-/fietsmaatje oefenen. Dit is voor de deelnemers een goede manier om er achter te komen of zelfstandig reizen iets voor hem is of dat hij liever met het speciale vervoer reist.
  2. Structurele besparing door minder aanvragen voor vervoersindicaties. Dit heeft gezorgd voor een brede landelijke interesse en heeft een aantal gemeenten gemotiveerd om ermee te starten.

Met wie wordt samengewerkt?

Iedereen heeft een rol binnen MEE op Weg. MEE is de spin in het web en verbindt alle partijen:

  • Gemeenten bevorderen zelfstandig reizen bij een afgesproken aantal inwoners met een indicatie voor deur-tot-deur vervoer. En gemeenten trainen consulenten om anders te kijken naar vervoersmogelijkheden.
  • De provincie maakt het openbaar vervoer toegankelijker en houdt rekening met de toename van het aantal reizigers.
  • Vervoersbedrijven zorgen voor deskundige chauffeurs in de omgang met reizigers met een beperking.
  • Zorg en welzijn: trainen van professionals om zelfstandigheid van cliënten in verkeer en vervoer te bevorderen.
  • Het onderwijs: trainen van professionals om leerlingen zelfstandigheid te leren in verkeer en vervoer.
  • (Sociale) werkgevers: trainen van professionals om zelfstandigheid van werknemers in verkeer en vervoer te bevorderen.
  • Ouders van deelnemers, verzorgers en andere betrokkenen zijn beter op de hoogte van mogelijkheden voor zelfstandig reizen en spelen een actieve rol bij de werving en ondersteuning van maatjes.

MEE op Weg. Iets voor u?

Geïnteresseerde organisaties kunnen bij MEE Overijssel tijdens informatiedagen meer te weten komen over de uitvoering van het project en de manier van werken. Het is ook mogelijk om een training te volgen. MEE geeft de voorkeur aan een in-company training zodat de manier van werken binnen de organisatie meteen aan bod komt.

Website

https://mee-veluwe-ijsseloevers.nl/mee-op-weg

Looptijd

MEE op Weg is gestart in 2010.

Uitvoerende organisatie

MEE IJsseloevers

Contact

Anja Wouters, projectleider MEE op Weg

E info@meeveluwe.nl

Download de good practice:

Artikel-Mee-op-weg.pdf 134.24 KB

Good-Practice-MEE-op-Weg.pdf 1.14 MB