Handboek Coöperatief bewonersbedrijf

Zo doe je dat!

3 september 2018

In steeds meer gemeenten ontstaan coöperaties waar mensen met een uitkering werken en zich verder kunnen ontwikkelen. Wat is de meerwaarde van zo’n onderneming en voor wie is het een oplossing? Welke vormen zijn er en wat werkt wel (en niet) in de participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Dit gratis handboek beschrijft de praktijk van ONS Label Breda, dat in 2014 als coöperatief bewonersbedrijf werd opgericht. Wat komt er allemaal kijken bij de opzet en uitvoering van een coöperatief bewonersbedrijf? Wat zijn hun ervaringen, adviezen?

Het handboek biedt een bruikbaar stappenplan voor wie zelf aan de slag wil, maar gaat ook in op de verschillende vormen van coöperatieve bewonersbedrijven, inzichten en (literatuur)onderzoek over de participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Welke wettelijke ruimte is er om mensen met een uitkering te laten meedoen aan coöperatief ondernemen? En hoe kan de samenwerking tussen gemeente en coöperatie goed worden opgezet?

Auteur
Monique van Winkel, Mariëlle de Groot, Yvonne Ebbers (Stock5), Frans Kuiper (Stimulansz), Barbara Panhuijzen, Gery Lammersen, Judith van Leeuwen (Movisie)
Jaar
2018
Uitgever(s)
Deze uitgave is een co-productie van Movisie, Stock5 en Stimulansz
Type
Handboek

Download de volledige publicatie