Visueel werken aan oplossingen met eigen kracht

De Yucelmethode ‘Bouwen aan herstel’

18 juli 2016

De Yucelmethode helpt mensen om vanuit hun eigen kracht hun problemen te overwinnen. De methode laat de levenssituatie van de cliënt op een concrete manier zien en biedt hem de mogelijkheid oplossingen te vinden.

Wat levert de Yucelmethode op?

Voor veel mensen zijn de bestaande hulpverleningstechnieken te abstract en te talig. De Yucelmethode is beeldend en maakt door zijn eenvoud moeilijke gespreksonderwerpen bespreekbaar. Door met blokken de eigen situatie in beeld te brengen wordt duidelijk waar het goed gaat en waar knelpunten zitten. Zo weet de cliënt en de hulpverlener waar aan gewerkt kan worden. 

De cliënt krijgt inzicht in wat zijn probleem is en hoe groot het probleem voor hem is. En dat niet alleen: de cliënt ziet ook snel hoe hij het probleem kan verkleinen en wie daarbij kan helpen.

Hoe werkt de Yucelmethode?

Bij de Yucelmethode bouwt de hulpvrager met blokken een kleurrijke, visuele weergave van zijn levenssituatie. De opstelling bestaat uit:

  • de persoon zelf, in de vorm van een balk;
  • ondersteunende factoren, dit zijn T-vormige blokken onder de balk;
  • belastende factoren, verbeeld door rechthoekige blokken op de balk.

De hulpvrager kiest welk type blok van welke grootte en welke kleur het beste past bij een bepaalde ondersteuning of belasting. De afmeting en kleur van de blokken, de eigenschappen van de balk en het opbouwen van de opstelling geven de cliënt op een eenvoudige manier structuur en focus bij het analyseren van zijn levenssituatie.

De Yucelmethode toolbox bestaat uit een kist met gekleurde kleine en grote blokken en stickers.

Eén of tweedaagse training

Hulpverleners die de methode willen gebruiken kunnen een training volgen. Kijk voor actuele informatie over trainingen op www.yucelmethode.nl.

U kunt het boek over de Yucelmethode bestellen via de website.

Hoe te gebruiken

Als hulpverlener bespreekt u regelmatig met mensen en gezinnen welke problemen er zijn. U kunt de Yucelmethode gebruiken om knelpunten en problemen in beeld te krijgen. De methode kan gebruikt worden in de begeleiding van mensen, gezinnen, families en netwerken, waarbij u de cliënt aanspreekt op zijn eigen kracht om zijn problemen te overwinnen.  

Ontwikkelaar

Bureau Yucelmethode
www.yucelmethode.nl

De methode is uitgegeven in samenwerking met Stichting Rehabilitatie '92.