Het belang van lokale Prides: Achterhoek Pride

Feest, regenboogvlaggen en een bootparade door het kanaal. Het beeld van Pride speelt zich vaak af in de grote steden zoals Amsterdam en Utrecht. Maar ook buiten de grote steden wordt het belang van lhbti+ emancipatie gezien en gehoord. Pride, een viering van de vrijheid van lhbti+ personen, wordt steeds meer in kleinschalige gemeenten gevierd. Hoe zien deze Prides eruit? En waarom het is het belangrijk juist hier Pride te vieren? In dit artikel spreken we met Michiel Wopereis van de organisatie van Achterhoek Pride.

Hoe ziet Pride er bij jullie uit? Wat voor activiteiten worden er georganiseerd?

In december 2021 is een groep enthousiaste vrijwilligers samengekomen. Zo begon de organisatie van onze Achterhoek Pride, die in juni 2022 voor het eerst werd gevierd. Die vrijwilligers waren afkomstig uit de klankbordgroep Regenbooggemeentes Oost Gelre en Winterswijk. Beide gemeentes droegen pas kort de titel ‘Regenbooggemeente’ en wilde zich hiervoor inzetten. Daarnaast zijn een heleboel vrijwilligers en organisatoren van activiteiten betrokken. De Achterhoek Pride is zo ingericht dat we uitgaan van de kracht van mensen zelf. Iedereen die zich betrokken voelt met ons thema en motto mocht zelf iets organiseren. De organisatie helpt hen door te zorgen voor verbinding van organisatoren en enthousiaste mensen. Ook doet de organisatie de publiciteit van de activiteiten via sociale media en de website.

Steek juist wél je hoofd boven dat maaiveld uit. Doe gek en niet normaal.

Wat is het belang van Pride in de Achterhoek? Waaruit blijkt dat er behoefte aan is?

Er zijn nog steeds mensen in onze mooie streek die het lastig vinden zichzelf te zijn. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ is hier meestal het motto. Steek vooral niet je hoofd boven het maaiveld uit. Dat zien wij anders: steek juist wél je hoofd boven dat maaiveld uit, wees jezelf, doe gek en niet normaal. Wees trots op wie je bent in de Achterhoek. Daarom was onze slogan dit jaar ook ‘Trots IN de Achterhoek’. Ons thema was vooral: jezelf zijn. En die boodschap hebben we laten doorklinken tot in elke hoek van de Achterhoek. Reeds 4 gemeentes in de Achterhoek zijn een Regenbooggemeente. De andere 4 gemeentes in de Achterhoek die dat nog niet waren, willen dat nu ook worden! Dat is mede dankzij de Achterhoek Pride.

Waarom is het juist ook belangrijk dat niet alleen in de grote steden, zoals Amsterdam en Utrecht, Prides worden georganiseerd?

Pride is overal en altijd. Niet alleen iets van het midden of westen van ons land. Pride is al om de hoek. Daarom is het belangrijk om overal en altijd Pride te vieren. De boodschap van ‘jezelf zijn’ en ‘trots zijn op wie je bent’ is iets wat dagelijks speelt, niet alleen maar in een bepaalde periode van het jaar of op een bepaalde plek. 

achterhoek pride lokaal regenbooggemeenten lhbti+ emancipatie 2

Zijn er drempels die jullie tegenkomen bij het organiseren van Pride?

We zijn begonnen met onze pride met de insteek ‘wie zien wel waar het schip strandt’. Inmiddels is de Achterhoek Pride een olietanker! We dachten klein te beginnen, maar de boodschap en het geluid is zeer groot geworden en was in alle hoeken van de Achterhoek hoorbaar. Dat bracht gelijk wat drempels met zich mee: hoe krijgen we het allemaal goed georganiseerd? Het was een uitdaging, maar we hebben de Achterhoek Pride in een half jaartje neergezet. In die korte tijd hebben we een structuur bedacht en de organisatie op poten gezet. De Achterhoek Pride is momenteel nog niets officieel, want we zijn nog geen stichting. Dat bracht wat moeilijkheden met zich mee wat betreft financiën en menskracht. Dit is de uitdaging voor de komende tijd.

Wat voor tips zouden jullie hebben voor andere steden/gemeenten die voor het eerst een Pride organiseren?

Breng eerst een groep enthousiaste mensen bij elkaar. En wees niet bang om klein te beginnen! Een Pride hoeft niet altijd te bestaan uit grote feesten en parades. Elk klein initiatief kan gevierd worden. Elk klein stapje is er eentje. Vanuit hier kan je bouwen aan een grotere pride.

Is er nog iets anders dat jullie kwijt willen?

We zijn ongelooflijk trots en dankbaar voor hoe de Achterhoek Pride in de afgelopen maand juni geweest is. Dit smaakt naar meer! De eerste plannen voor volgend jaar zijn al in de maak. 
Neem nog eens een kijkje op www.achterhoekpride.nl