Regenboogsteden: een overzicht

Aandacht voor lhbti+ emancipatie

16 januari 2020

Nederland heeft 56 Regenboogsteden. Deze steden maken zich sterk voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, bi+ personen, transgender en intersekse personen (lhbti+ personen). Welke steden in Nederland zijn Regenboogstad?

Regenbooggemeenten in Nederland

De 56 gemeenten op de kaart hebben met de minister van onderwijs een intentieverklaring getekend, waarmee deze gemeenten aangeven zich actief in te zetten op het gebied van lhbti+ personen. Deze gemeenten nemen deel aan het Regenbooggemeentenprogramma. Maar er zijn nog veel meer gemeenten die zelfstandig lhbti+ beleid ontwikkelen en zich tot Regenbooggemeente hebben uitgeroepen. Die gemeenten hebben we op Google Maps in kaart gebracht (met groene stip). Maar Movisie heeft niet al deze gemeenten in beeld – het kan goed zijn dat ook jouw gemeente een Regenbooggemeente is. Staat jouw gemeente er niet bij? Mail dan naar lhbti@movisie.nl.

Wil je meer weten over het Regenboogstedenprogramma, bekijk dan de Veelgestelde vragen.

Regenboogprovincies

Naast de Regenbooggemeenten, zetten ook de provincies zich in op het gebied van lhbti+ personen. Alle Nederlandse provincies zijn Regenboogprovincie. 

 1. Drenthe
 2. Overijssel
 3. Flevoland
 4. Gelderland
 5. Noord-Brabant
 6. Limburg
 7. Groningen
 8. Utrecht
 9. Noord-Holland
 10. Zuid-Holland
 11. Zeeland
 12. Friesland

Wil je weten waar de provincies mee bezig zijn? Bekijk dan onze publicatie Inventarisatie Regenboogbeleid Regenboogprovincies.

Online modules lhbti+
In de online module Hoe ondersteun je LHBT-cliënten bij hulpvragen? leer je hoe je een gesprek aangaat met je cliënt. In de verdiepende module Aandacht voor transgendergevoelens bij cliënten leer je welke vragen je kunt stellen over transgender gevoelens.

FAQ
Meer informatie over het concept Regenboogsteden? Vind hier antwoord op allerlei vragen.