Regenboogsteden: een overzicht

Aandacht voor lhbtiqa+ emancipatie

Nederland heeft sinds 2023 55 Regenboogsteden. Deze steden maken zich sterk voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, bi+ personen, transgender, intersekse en queer personen (lhbtiqa+ personen). Welke steden in Nederland zijn Regenboogstad?

Regenbooggemeenten in Nederland

De 55 Regenboogsteden tekenen op 29 september 2023 met de minister van onderwijs een intentieverklaring waarmee deze gemeenten aangeven zich actief in te zetten op het gebied van lhbtiqa+ personen. Deze gemeenten nemen deel aan het Regenbooggemeentenprogramma. Maar er zijn nog veel meer gemeenten die zelfstandig lhbtiqa+ beleid ontwikkelen en zich tot Regenbooggemeente hebben uitgeroepen. Die gemeenten hebben we op Google Maps in kaart gebracht (met groene stip). Maar Movisie heeft niet al deze gemeenten in beeld – het kan goed zijn dat ook jouw gemeente een Regenbooggemeente is. Staat jouw gemeente er niet bij? Mail dan naar lhbtiqa@movisie.nl.

Wil je meer weten over het Regenboogstedenprogramma, bekijk dan de Veelgestelde vragen.

Regenboogprovincies

Naast de Regenbooggemeenten, zetten ook de provincies zich in op het gebied van lhbti+ personen. Alle Nederlandse provincies zijn Regenboogprovincie. 

 1. Drenthe
 2. Overijssel
 3. Flevoland
 4. Gelderland
 5. Noord-Brabant
 6. Limburg
 7. Groningen
 8. Utrecht
 9. Noord-Holland
 10. Zuid-Holland
 11. Zeeland
 12. Friesland

Wil je weten waar de provincies mee bezig zijn? Bekijk dan onze publicatie Inventarisatie Regenboogbeleid Regenboogprovincies.

Online modules lhbtiqa+
In de online module Hoe ondersteun je LHBT-cliënten bij hulpvragen? leer je hoe je een gesprek aangaat met je cliënt. In de verdiepende module Aandacht voor transgendergevoelens bij cliënten leer je welke vragen je kunt stellen over transgender gevoelens.

FAQ
Meer informatie over het concept Regenboogsteden? Vind hier antwoord op allerlei vragen.