Inclusieve mantelzorgondersteuning: laat je aannames los

Als we denken dat een homoseksueel stel geen kinderen heeft die voor hen zorgen, of dat een vrouw met een migratieachtergrond geen hoge opleiding heeft genoten, doen we aannames die niet altijd kloppen. Het is belangrijk om je bewust te worden van deze aannames en ook van je eigen diversiteit om de ondersteuning aan mantelzorgers beter af te stemmen op hun verschillende behoeften. Hoe je dat doet? Roos Scherpenzeel geeft hier inzicht in.

Bovenstaande zegt Roos Scherpenzeel, expert informele zorg van Movisie. ‘Er zijn veel dimensies die bepalen hoe iemand mantelzorg ervaart. Of iemand oud of jong is, praktisch of anders opgeleid, gender, met of zonder migratieachtergrond, werkend of niet, de seksuele voorkeur: het speelt allemaal een rol.’

Ploegendienst of kenniswerker

Scherpenzeel noemt als voorbeeld een ouder wordend homoseksueel stel. Dan zijn er meestal geen kinderen om de mantelzorg mee te delen. Of denk aan iemand met een fysiek zware baan in een ploegendienst in vergelijking met een kenniswerker die veel thuis kan werken. Die laatste heeft waarschijnlijk meer mogelijkheden en vaardigheden om hulpbronnen te vinden. Inclusieve mantelzorgondersteuning betekent dat je goed aansluit bij de degene die je tegenover je hebt. Het voorkomt dat er onnodig geld en energie gaat zitten in ondersteuning die niet helpt om het mantelzorgen vol te houden.

Het hele interview lees je verder bij Zorg+Welzijn