Maak je ook #EvenContact?
Doe tijdens de Week tegen Eenzaamheid mee met de campagne!
Wanneer had jij voor het laatst even contact met een onbekende, zoals een glimlach met een voorbijganger of een praatje in de lift? Met de campagne #EvenContact willen we het belang van deze kleine sociale interacties op de kaart zetten. Want deze contactmomenten vergroten een gevoel van verbondenheid en je ergens thuis voelen.
Movisie stelt online posts voor social media beschikbaar, met leuke animaties, herkenbare voorbeelden en praktische tips om aan de slag te gaan. Het pakket is beschikbaar voor iedereen die hiermee aan de slag wil tijdens de Week tegen Eenzaamheid van 28 september tot en met 4 oktober. Hoe meer mensen mee doen, hoe meer verbinding we creëren!
Doe je ook mee?
Je kunt het pakket via onderstaande groene button gratis downloaden.
Wat is het effect van alledaagse kleine interacties?
Vraag bewust eens om hulp, terwijl je de weg ook zelf kunt opzoeken
Een glimlach van een voorbijganger op straat, een praatje met een vreemde tijdens het wachten op de bus of een helpende hand als je ketting van je fiets valt. Het zijn kleine alledaagse interacties waar je normaal niet te lang bij stil staat. Toch hebben al die kleine momenten een groter effect. Deze interacties met vreemden of vage bekenden blijken een positief effect te hebben op hoe we in ons vel zitten. Movisie organiseerde daarom twee pilots gericht op het ontdekken van het effect van deze kleine interacties en op welke manier we deze kunnen stimuleren. Jan Willem van de Maat en Martha Talma, projectleiders binnen Movisie, vertellen over de aanleiding, aanpak en uitkomsten van de pilots. Lees het hele artikel hier.
Concrete tips voor kleine interacties
- Kleine dingen van mensen onthouden en daarnaar vragen: iemands naam, geboorte van kind, afstuderen.
- Onverwachte open vragen stellen waarmee je rollen en sociale conventies doorbreekt. Bijvoorbeeld bij de Hema aan de verkoper vragen: ‘Welke taart zou jij kopen?’
- Kleine actieve hulpvragen stellen: bijvoorbeeld de weg vragen. Bewust hulp vragen terwijl je het misschien ook zelf zou kunnen opzoeken of regelen.
- Kleine dingen delen: bananenbrood dat je over hebt met een buurvrouw delen, fruit op het werk uitdelen.
- Bij online contact, bijvoorbeeld een werkoverleg, even de tijd nemen om te vragen hoe de vlag er vandaag bijhangt.