Participatielezing 2024 door Josien Arts: hoe krijgen we een zorgzame overheid voor iedereen?

Op vrijdagmiddag 26 april van 15:00 tot 17:00 uur houdt socioloog en universitair docent Josien Arts de zevende Participatielezing van Movisie. Centraal in haar verhaal: waarom ervaren veel mensen de overheid als ontoegankelijk, onbetrouwbaar en ondermijnend? Hoe kan het anders en hoe zorgen we voor een zorgzame overheid voor iedereen?

In de Participatielezing van 2024 analyseert Josien Arts, universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, hoe we hier gekomen zijn. Ze duikt voor een verklaring in de geschiedenis van de Nederlandse verzorgingsstaat. We leren hiervan dat de sociale bescherming en emancipatie die de verzorgingsstaat biedt nooit bestemd was voor iedereen. Terwijl sommigen deze privileges genoten, werden anderen buitengesloten of onderdrukt. Dat is nog altijd zo. ‘Ze maken je gewoon kapot’, ‘Ik ben altijd bang’ en ‘Ik durf geen hulp te vragen’ zijn drie reacties van mensen voor wie de overheid geen oplossing is, maar een probleem.

Lees hier het verslag en bekijk de opname van de lezing 2024

Zorgzame overheid voor iedereen

Met behulp van inzichten van uiteenlopende onderzoekers, denkers en activisten, zet Josien Arts uiteen wat er nodig is voor een zorgzame overheid voor iedereen. Een overheid die erkent dat iedereen afhankelijk en kwetsbaar is en niemand ‘normaal’, die geen normen en straffen oplegt, maar repareert wat er in de samenleving misgaat.

Wie is Josien Arts?

Josien Arts (1984) is socioloog en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar werk, sociale zekerheid en de verzorgingsstaat.

Foto van Josien Arts

Josien Arts door Liesbeth Dinnissen

Programma

14:30 uur: inloop met koffie en thee
15:00 uur: Participatielezing 2024 ‘Hoe krijgen we een zorgzame overheid voor iedereen?’ door Josien Arts.
17:00 uur: borrel

Praktische informatie en aanmelden

De Participatielezing is alleen fysiek bij te wonen. De lezing wordt wel opgenomen en is later terug te kijken.

Datum: vrijdag 26 april 2024
Locatie: Debatpodium Arminius, Museumpark 3, 3015 CB Rotterdam (routebeschrijving)
Tijd: 14:30 – 17:00. Inloop vanaf 14:30. De Participatielezing begint om 15:00 en eindigt om 17:00 met aansluitend een borrel.
Toegang: Gratis

Wat is de Participatielezing?

De Movisie Participatielezing vindt voor de zevende keer plaats. Vorig jaar verzorgde filosoof en antropoloog Femke Kaulingfreks de lezing. Eerdere lezingen werden gehouden door politicoloog Tim ’S Jongers, socioloog Thomas Kampen, Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarktvraagstukken, en cultuurpsycholoog en publicist Jos van der Lans.

Kijk hier de Participatielezing van 2023 terug