De wereld aan je voeten

Fietsmaatjes brengen de buurt dichterbij

De wereld wordt klein wanneer je slecht ter been bent, niet goed kunt zien, vergeetachtig wordt of een andere beperking hebt. Fietsvrijwilliger Marijke Booijink ziet hoe het duofietsen de buurt weer terug geeft aan haar fietsmaatjes.

Als je gezondheid afneemt en je belemmerd bent in je bewegelijkheid, dan kom je zelfstandig vaak niet of nauwelijks meer de deur uit. Je buurt lijkt dan plotseling ver weg. Als fietsmaatjes weten we hoe deze afstand te overbruggen. Al fietsend ontdekken we samen wat er veranderd is in ons dorp of onze stad, hebben contacten onderweg en genieten van de omringende natuur.

Fietsmaatjes

Down memory lane

Elke keer wanneer ik met de duofiets bij haar huis voor kwam rijden, riep de van oorsprong Indische Lydia verrukt uit: ‘Zo’n prachtige fiets, dat kan alleen door Nederlanders uitgevonden worden!’ Toen Lydia tegen de 80 jaar liep, raakte ze door een optelsom van ouderdomsklachten steeds meer aan huis gekluisterd. Dat ze haar vrijheid op de fiets moest missen, deprimeerde haar. Toen we hoorden van de oprichting van Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp hebben we ons gelijk opgegeven als gast en fietsvrijwilliger.

De tranen liepen over haar wangen toen we op onze eerste fietstocht konden genieten van de ontluikende lente. Voor elke fietsrit kozen we een bestemming uit waar voor haar mooie herinneringen lagen. Omdat het voor haar al lang niet meer vanzelfsprekend was om zo op pad te kunnen gaan, zag ze alles als nieuw. Zelf beleef je de omgeving daardoor ook intenser. Toen ze begin dit jaar kwam te overlijden, waren haar zoons geraakt door de foto’s van onze fietstochten: zo’n vrolijke Lydia hadden ze zelf de afgelopen twee jaar helaas weinig meer gezien. Fietsmaatjes bracht in haar laatste levensfase de wereld toch weer een beetje aan haar voeten.

Lees de rest van dit artikel op Buurtwijs.nl

Congres Doen wat werkt in het sociaal domein

Project Fietsmaatjes is één van de praktijkvoorbeelden op het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden’ dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ZonMw, Sociaal Werk Nederland, Divosa en Movisie organiseren. Het congres wordt twee keer georganiseerd: op 10 maart in Zwolle en op 24 maart in Eindhoven.