Gemeente Stein

De gemeente Stein zet middels de SPUK-regeling in voor de pilot ‘Waakvlamfunctie’. Met de waakvlamfunctie wordt afschalen van lichte begeleiding naar het voorliggend veld gestimuleerd en indiceren van begeleiding voorkomen. De waakvlamfunctie is voor inwoners met een beperking waarbij er sprake is van lage complexiteit en waar een lichte ondesteuningsbehoefte is. Belangrijk hierbij is een vertrouwde ondersteuner bij wie de hulpvrager laagdrempelig terecht kan.

Hoe is cliëntondersteuning georganiseerd?

Onafhankelijke cliëntondersteuning wordt in de gemeente Stein uitgevoerd door Stichting MEE Zuid-Limburg. Deze stichting richt zich op inwoners met een beperking of andere kwetsbaarheid bij alle leeftijden.

Ambities

Middels de SPUK-subsidie zetten de gemeente en MEE Zuid-Limburg zich in om de jarenlange samenwerking verder te verstevigen middels de pilot ‘Waakvlamfunctie’. Daarbij wordt ingezet op preventie in de vorm van een pilot gedurende een jaar. De pilot heeft de volgende doelstellingen:

  • Realiseren van afschalen van een maatwerkvoorziening vanuit de Wmo naar ondersteuning in de vorm van een waakvlamfunctie in het voorliggend veld voor bestaande indicaties. Hiermee wordt een verlenging van een maatwerkvoorziening voorkomen zodat eigen regie behouden wordt en het meedoen in een eigen omgeving nog meer mogelijk gemaakt.
  • Indiceren van een maatwerkvoorziening voorkomen voor nieuwe cliënten en hiermee eigen regie voor de cliënt behouden en het meedoen nog meer mogelijk maken.
  • De samenwerking met Wmo aanbieders wordt bevorderd waardoor de bekendheid en samenwerking met het voorliggend veld wordt verstevigd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van elkaar expertise.

Acties

Middels de subsidie wordt een lokale projectleider vanuit MEE Zuid-Limburg ingezet om de pilot uit te voeren. Ook draagt MEE Zuid-Limburg zorg voor de monitoring van resultaten tijdens het verloop en aan het einde van de pilot.