Gemeente Zevenaar

De gemeente Zevenaar heeft de formele OCO belegd bij stichting MEE. Middels de SPUK zet de gemeente in op het vergroten van de naamsbekendheid van de OCO, met name onder de doelgroep (alleenstaande) ouderen en jongeren die te maken hebben met psychische klachten.

Hoe is cliëntondersteuning georganiseerd?

MEE voert op dit moment al de onafhankelijke cliëntondersteuning uit in Zevenaar en andere gemeenten. MEE heeft een brede ervaring in de uitvoering van de cliëntondersteuning. Vanuit de deelname door MEE aan verschillende Koplopersprojecten heeft de organisatie en gemeente inzicht wat wel en niet werkt als het gaat om het vergroten van de bekendheid van CO.

Ambities

In juli 2021 zijn de resultaten van het cliënt ervaringsonderzoeken (CEO) voor Wmo en Jeugdhulp in Zevenaar opgeleverd. Kijkend naar de conclusies van deze onderzoeken ziet de gemeente verbeterpunten in de toegang tot maatschappelijke ondersteuning, het contact met de medewerkers van de gebiedsteams en de kwaliteit en de effectiviteit van de maatschappelijke ondersteuning. De volgende zaken vallen op in relatie tot OCO:

  • de bekendheid van de OCO is onvoldoende
  • uit kwalitatief onderzoek blijkt dat het begrip ‘onafhankelijke cliëntondersteuner’ te abstract is. Ook bij inwoners die bekend zijn met de OCO, heeft de meerderheid geen goed of verkeerd beeld bij wat de onafhankelijke cliëntondersteuner is en wat die voor hen kan betekenen.

Acties

Naar aanleiding van deze uitkomsten zet de gemeente de volgende activiteiten op:

  1. Het bovenstaand geschetste beeld uit de CEO's toetsen en onderzoeken wat de gemeente kan doen om die bekendheid verder te vergroten. De inzet van OCO dient daarbij bij te dragen aan zelfredzaamheid. Dit begrip moet verder geduid worden, en er dient gekeken te worden hoe inwoners hier beter in meegenomen kunnen worden.
  2. Inzetten op een campagne  om de OCO onder aandacht te brengen bij inwoners, en in het bijzonder deze doelgroepen:
    -    ouderen die niemand meer hebben;
    -    jongeren tot 26 jaar die met psychische problemen kampen en de weg zoeken naar ondersteuning op diverse levensgebieden volgens de methodiek 'Positieve Gezondheid' 
  3. Vanaf 2023 zijn gemeenten verantwoordelijk voor ondersteuning van inwoners die uitstromen uit een beschermde woonvorm en zelfstandig gaan wonen. Voor veel van deze inwoner zal het belangrijk zijn een aanspreekpunt te hebben die ze kan helpen de juiste weg te vinden. Onderzocht wordt op welke manier deze inwoners ondersteund kunnen worden bij het vinden van passende zorg en ondersteuning. Hierbij is expliciete aandacht voor het netwerk en de onafhankelijkheid.