Objectief werven en selecteren
Bij Movisie passen we bij onze vacatures de methode objectief werven en selecteren toe. Dit doen we om alle kandidaten gelijke kansen te geven en de meest geschikte kandidaat op basis van objectieve gronden te selecteren. Deze aanpak zorgt er dus kortgezegd voor dat wij het beste talent vinden. Wij vinden het belangrijk om je hierover vooraf te informeren, zodat je met de juiste verwachtingen het sollicitatie proces in gaat, bovendien geeft het jou de mogelijkheid om je goed voor te bereiden.
Als je bij ons solliciteert vul je de vragen in het sollicitatieformulier in dat bij de vacaturetekst staat en hoef je daarnaast alleen je cv te uploaden. Jouw antwoorden op de vragen uit het sollicitatieformulier worden anoniem vergeleken met de antwoorden van andere sollicitanten. Vooraf hebben we bepaald hoe we de antwoorden waarderen, door scores te definiƫren. Op basis van deze scores doen we de eerste selectie en nodigen we kandidaten uit voor het eerste sollicitatiegesprek.
Word je vervolgens uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan is het goed om te weten dat we ook dan objectief selecteren.
Tijdens het sollicitatiegesprek stellen we aan alle kandidaten dezelfde vragen en in dezelfde volgorde. Vooraf hebben we de scores voor de antwoorden bepaald. De best scorende kandidaat gaat door naar de volgende ronde en/of bieden we een baan aan. Voor de formulering van de vragen maken we regelmatig gebruik van de STARR methodiek. Meer informatie over de STARR methode kun je online gemakkelijk vinden. Om jezelf goed voor te bereiden, adviseren wij om de functie-eisen en competenties in de vacature nogmaals door te nemen en bij de competenties een relevant voorbeeld te bedenken waaruit blijkt dat je deze competentie beheerst. Bereid het voorbeeld voor volgens de STARR methode. Wij passen bij STARR ook de R van reflectie toe.
Het sollicitatiegesprek start met een informeel deel waarin iedereen zich voorstelt, daarna volgt het formele deel (zoals hierboven beschreven) en vervolgens weer een informeel deel, waarin onder andere ruimte voor jou is om vragen te stellen.
Wil je meer weten over deze wervingsmethode? Lees dan het artikel Hoe bevorder je diversiteit in je personeelsbestand? op het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS), waar Hanneke Felten, werkzaam bij Movisie, meer uitleg en context geeft.