Naschoolse opvang en logeeropvang geeft ouders adempauze

Logeerhuis De Boeg in Wijk bij Duurstede
praktijkvoorbeeld - 2 maart 2016

Opvang voor kwetsbare kinderen

De Boeg is een logeervoorziening in Wijk bij Duurstede voor kinderen met een indicatie. Naast kinderen met een verstandelijke beperking komen er ook kinderen logeren uit kwetsbare gezinnen. Daarnaast biedt De Boeg naschoolse opvang van 14.30 tot 19.00 uur. Hierdoor kunnen ouders de zorg even loslaten en het geeft mogelijk wat ruimte om aandacht te hebben voor andere kinderen (‘brussen’) in het gezin.

‘Bijna thuis gevoel’

Overdag kunnen er twaalf kinderen terecht bij De Boeg en er kunnen maximaal vijf kinderen blijven slapen in de weekenden en de vakanties. Alles wat thuis kan, kan ook in De Boeg: kinderen kunnen dus ook tijdens het verblijf naar vriendjes of de sportclub. Omdat het lokaal is, is de gemeenschap van Wijk bij Duurstede heel betrokken. Vrijwilligers worden via via geworven.

Samenwerking met kinderboerderij

De Boog valt onder De Wijkse Loods, welke een vergaande samenwerking met de kinderboerderij heeft. Jongeren van De Boeg, maar ook volwassenen met een verstandelijke beperking van De Wijkse Loods, kunnen daar arbeidsmatige dagbesteding doen. Van maandag tot en met vrijdag verzorgen zij de boerderij en ontvangen ze gasten.

Organisatie De Boog

De Boog draait op professionals en vrijwilligers. Er is altijd één professional aanwezig. In principe geldt begeleiding van één begeleider op vier kinderen. Sommige vrijwilligers komen voor specifieke activiteiten met de kinderen.

Kosten en vergoedingen

De Wijkse Loods huurt het gebouw van stichting Abrona. De gemeente betaalt wanneer kinderen via een indicatie van de Jeugdwet binnenkomen. Ook kan een gezin de vergoeding regelen via een pgb. Er is geen extra eigen bijdrage.

Website

www.dewijkseloods.nl/de-boeg/

Contactpersoon

Henk van Ravenhorst