Vervangende zorg geeft mantelzorger time-out

Zorgboerderij 't Paradijs

20 januari 2016

Zorgboerderij ’t Paradijs biedt dagopvang voor zowel mensen met dementie als autistische kinderen. Rust en boerderij-activiteiten stimuleren mensen met verschillende zorgvragen. De mantelzorger kan de zorg even loslaten.

Wat levert de zorgboerderij op?

Voor zowel zorgvrager als mantelzorger heeft de dagopvang in een agrarische omgeving pluspunten.

  • De zorgvrager doet nieuwe indrukken op. Hij legt nieuwe contacten en heeft een zinvolle invulling van de dag.
  • De mantelzorgers krijgen de gelegenheid iets voor zichzelf te doen. Zij kunnen aan het maatschappelijk leven deelnemen en nieuwe energie opdoen. Het gezin van een autistisch kind krijgt tijd om met broertjes en zusjes iets leuks te doen.
  • De time-out verbetert vaak de relatie tussen zorgvrager en mantelzorger.

Wat is het project?

De zorgboerderij is een fijne plek in een groene, natuurrijke omgeving voor mensen met dementie, autistische kinderen en jongeren en mensen met een burn-out of psychische hulpvraag.

Er zijn dagactiviteiten voor kinderen, jongeren en ouderen. Voor kinderen is er bovendien een weekendopvang. Kinderen met autisme komen vaak een weekend per maand, ouderen meestal enkele dagen of dagdelen per week.

De begeleiders houden nauw contact met familieleden. Ze drinken koffie met de ouders van de kinderen met autisme, mantelzorgers bellen regelmatig. Bij mensen met Alzheimer is er voor contact met de mantelzorgers een communicatieboekje. De begeleiders houden ook goed in de gaten hoe het met de mantelzorger zelf gaat: ‘Als iemand met wallen binnenkomt, stellen we voor een kopje koffie te drinken en vragen we hoe het thuis gaat. Veel zorgorganisaties zijn nog te veel op de cliënt gefocust, maar een mens staat niet alleen, familie is ontzettend belangrijk. Het is belangrijk hen in het proces te betrekken.’
Het zorgteam bestaat uit mensen met een verschillende achtergrond, zoals een zorgboer, maatschappelijk werkster, activiteitenbegeleider, pedagoge, creatief therapeut, ecologisch pedagoge, onderwijsassistente, verpleegkundigen, kindercounselor en contextueel therapeut.
 

Website

www.boerderijparadijs.nl

Looptijd

De activiteiten zijn in 2006 gestart.

Uitvoerende organisatie

Zorgboerderij ’t Paradijs, Barneveld

Contactpersoon

Caroline Snoeij
E info@zorgboerderijparadijs.nl