Inspiratie voor hbo zorg en welzijn

9 mei 2017

Samenwerken met informele hulpverleners wordt voor medewerkers in zorg en welzijn steeds belangrijker. Daarmee is het essentieel om Informele Zorg in het curriculum in te bedden. Hoe pakken andere (hbo-)opleidingen dit aan? Laat u inspireren door onderstaande leaflets!

Voorbeeld: Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Rotterdam is een prachtig voorbeeld van hoe hbo-opleidingen aandacht kunnen hebben voor mantelzorg. Enerzijds worden studenten erop voorbereid dat ze in hun toekomstige beroepspraktijk samenwerken met mantelzorgers. Anderzijds is er ook oog voor studerende mantelzorgers zelf.

Hun tips:

  • Wil je je verdiepen in het thema mantelzorg? Ga in gesprek met studenten en collega’s. Dan gaat het thema voor je leven. Ervaringsverhalen komen vaak beter binnen dan theorie.
  • Houd je niet te strikt aan de definitie van mantelzorg. Kijk breed en heb oog voor álle studenten die voor een naaste zorgen. Sommige jongeren hebben misschien niet de dagelijkse, praktische zorg voor een naaste, maar wel de dagelijkse zorg in hun hoofd en hart.
  • Denk creatief mee met studerende mantelzorgers. Wees flexibel en nodig hen uit zelf met oplossingen te komen als hun studie dreigt vast te lopen. Heb vertrouwen in deze studenten, ze hebben veel kwaliteiten.
Auteur
Expertisecentrum Mantelzorg (samenwerking Vilans en Movisie)
Jaar
2016
Uitgever(s)
Movisie
Type
Rapport