Naar een homovriendelijk sportklimaat in de gemeente

Handreiking lokaal roze beleid in de sport

Deze handreiking biedt gemeenten ideeën en voorbeelden hoe zij binnen en via de sport uitsluiting kunnen tegen gaan van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgenders (LHBT’s).

Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om discriminatie, uitsluiting en onwenselijk gedrag tegen te gaan. Van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder is 9,4% van de mannen en 17,1% van de vrouwen niet uitsluitend heteroseksueel. Meer dan een kwart van de LHBT’s is op de sportvereniging niet open over hun homoseksualiteit. Dit percentage is veel hoger dan bijvoorbeeld in familie- en vriendenkring. Een kwart van de teamsporters zegt getuige te zijn geweest van vervelende opmerkingen over homoseksuelen en 39% zelfs van fysieke agressie. Bij voetbal zijn deze percentages respectievelijk 30% en 48%.

Hoewel homo’s en hetero’s ongeveer net zoveel aan sport doen, mijden homomannen teamsporten zoals voetbal. Daarom is actief gemeentebeleid op dit thema nodig. Deze handreiking ondersteunt daarbij.