Hoe gaat het met ú?

Hoe gaat het met u? Een eenvoudige vraag die we heel vaak stellen aan de hulpvrager. Waarom stellen we die vraag niet vaker aan de mantelzorger? Hij laat zien dat je oprechte aandacht en interesse hebt. Vaak helpt juist deze vraag om een waardevol gesprek aan te gaan. Ook dit draagt bij aan een goede samenwerking. De vraag stellen betekent ook luisteren en oprecht nieuwsgierig zijn naar wat de mantelzorger met jou wil delen. Zegt een mantelzorger vaak ‘het gaat goed’ maar heb je het idee dat hij toch veel op zijn bordje heeft? Probeer het dan later nog eens. Of stel aanvullende of verdiepende vragen.

Professional: ‘Goh, je geeft aan dat de zorg de laatste tijd intensiever is geworden. Hoe is dat voor jou?’

Hoe ziet de dagelijkse zorg voor jouw naaste eruit? Kun je daar iets meer over vertellen? Hoe ervaar jij dat?

Professional: ‘Het is zo mooi om te zien dat jullie buurvrouw helpt. Zijn er nog meer mensen betrokken?’

Welke mensen helpen in de zorg voor jouw naaste? Van wie ervaar je steun en hulp?

Professional: ‘Ik zie dat je altijd zo geniet van het fietsen. Zijn er nog meer momenten waarop jij kunt ontspannen?’

Wat geeft jou ontspanning? Hoe organiseer je dat? Is dat voldoende voor jou?

Tip! Bekijk ook deze vlog van ‘Tommie in de zorg’ met vragen die hij stelt aan de mantelzorger en zijn naaste.

Wat kan helpen bij mantelzorgers die wat terughoudend zijn?

Je hebt goede intenties om een fijne samenwerking aan te gaan en de mantelzorger te ondersteunen. Maar in de praktijk is het niet altijd even gemakkelijk. De samenwerking loopt wellicht wat stroef, omdat jullie elkaar niet begrijpen. Mantelzorgers vinden het soms moeilijk om over zichzelf te praten of ze blijven volhouden dat ondersteuning niet nodig is. Soms vinden zij het ook lastig de hulpvrager alleen thuis te laten. Allemaal heel begrijpelijk. Toch is het belangrijk dat de mantelzorger de zorg op een prettige manier kan volhouden. Een aantal tips om hiermee om te gaan:

1. Mantelzorgen begint met goed voor jezelf zorgen
Laat de mantelzorger weten dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Op deze manier kan hij de zorg beter en langer volhouden, wat uiteindelijk ook prettiger is voor de hulpvrager. Verken samen met de mantelzorger oplossingen of mogelijkheden voor ontspanning.

2. Plan een aparte afspraak met de mantelzorger
Soms vindt de mantelzorger het moeilijk om in aanwezigheid van zijn naaste aan te geven dat het zorgen soms zwaar is. Hij wil de ander niet een schuldgevoel geven. Bel de mantelzorger na afloop op en maak een afspraak om op een ander moment samen in gesprek te gaan.

3. Betrek familie en vrienden
De stap naar ondersteuning buiten de deur is soms nog een stap te ver. Bespreek met de mantelzorger de mogelijkheden om familie en vrienden te betrekken. Dit is voor sommige mantelzorgers laagdrempeliger.

4. Bespreek met elkaar wensen, grenzen en verwachtingen
Ga met elkaar in gesprek over de wensen, grenzen en verwachtingen. Je leert elkaar hierdoor steeds beter kennen en begrijpen. Dit helpt bij een goede samenwerking en voorkomt conflicten. Lees er meer over in deze publicatie.

Open en nieuwsgierige houding

Bij een goede samenwerking met mantelzorgers gaat het niet alleen om het ondersteunen van de mantelzorger. Je kunt elkaars expertise en kennis benutten en elkaar aanvullen. Hiervoor is hetbelangrijk om elkaar te leren kennen en een vertrouwensrelatie op te bouwen. Neem de tijd om met de mantelzorger in gesprek te gaan. Maak echt contact en luister actief. Dit is in het begin misschien een tijdsinvestering, maar is zeker de moeite waard! Het zorgt voor een prettige samenwerking en meer wederzijds begrip.

Met een open, betrokken en nieuwsgierige houding in gesprek gaan draagt bij aan gelijkwaardigheid en dat helpt bij een goede samenwerking. Onderzoek waar je elkaar kunt versterken en waar je elkaar kunt ondersteunen. Bij een goed gesprek staan jouw oordelen, aannames en meningen meer op de achtergrond. Probeer door te vragen en vul niet te veel in voor de ander. Realiseer je dat de mantelzorger belangrijke informatie bezit omdat hij de hulpvrager door en door kent. Benut deze informatie. Andersom kun jij de mantelzorger wellicht helpen door hem zorghandelingen aan te leren en door informatie te geven over hoe hij om kan gaan met het veranderde gedrag van zijn naaste. Het is ook goed om stil te staan bij wensen, verwachtingen en grenzen.

Zorg voor beter - goed in gesprek