Tips om in contact te komen en te blijven met mantelzorgers

In verbinding zijn en blijven met mantelzorgers en goed contact onderhouden is van belang om goed samen te werken. Een vertrouwensband opbouwen door elkaar te kennen en te weten wat je van elkaar kunt verwachten: hett draagt bij aan een prettige samenwerking. Wanneer je goed in contact bent met mantelzorgers kun je bijvoorbeeld signalen van overbelasting waarnemen en samen verkennen wat de mantelzorger kan helpen. Het opbouwen van zo'n verbinding en een vertrouwensband begint met het maken van contact. Enkele tips:

1 Taal doet ertoe

Mensen die voor iemand zorgen, zoals een partner of een ouder, staan er niet altijd bij stil dat zij mantelzorger zijn. Zij zien zichzelf niet als mantelzorger of herkennen zich niet in de term. Zij zijn er gewoon voor iemand die hen dierbaar is en hen nodig heeft. Wanneer je als professional bijvoorbeeld voorlichtingsmateriaal gaat maken is het verstandig je hiervan bewust te zijn en hierbij aan te sluiten. Je kunt het taalgebruik hierop aanpassen en het bijvoorbeeld kort uitleggen: ‘Zorgt u voor iemand? Dat noemen we mantelzorg’.

De gemeente Renswoude heeft een flyer gemaakt om het Steunpunt Mantelzorg onder de aandacht te brengen. Deze begint met de vraag ‘Zorgt u voor uw partner of voor een van uw ouders?’

2 SLUIT AAN BIJ DE (BE)LEEFWERELD VAN MANTELZORGERS

Je treft mantelzorgers niet alleen op de geijkte zorgplekken zoals op de dagbesteding of bij de huisarts, maar juist ook op de plekken in hun dagelijks leven. Dit is bijvoorbeeld op het werk, in een wijkcentrum, op de school van de kinderen, in de moskee of op sportverenigingen. En vergeet vooral niet het eigen thuis: daar kijken mensen tv, lezen ze de lokale krant of kijken ze op de sociale media. Dit zijn de plekken waar je mantelzorgers kunt bereiken. Denk goed na over waar je voorlichtingsmateriaal neerlegt of plaatst. Of waar je activiteiten organiseert.

In de infographic Mantelzorgers Beter Bereiken zijn het zorg- en leefpad verbeeld, inclusief plekken waar je mantelzorgers kunt vinden.

3 VERDIEP JE IN DE VERSCHILLENDE MANTELZORGERS

Er zijn verschillende mantelzorgers met ieder hun eigen behoeften. Die zijn afhankelijk van de aandoening van de hulpvrager, de vorm van de relatie (bijvoorbeeld partner, kind of buur) en de context van de mantelzorger. Wat is zijn leeftijd, werkt hij, heeft hij een gezin? Heb ook oog voor een mogelijke migratieachtergrond van mantelzorgers of voor hun werk. Sommige mantelzorgers zorgen voor iemand met dementie, een verslaving of niet aangeboren hersenletsel. Iedere situatie vraagt om een andere samenwerking en ondersteuning. Een mantelzorger die voor iemand met dementie zorgt heeft misschien behoefte aan respijtzorg. Terwijl een mantelzorger met een migratieachtergrond mogelijk geholpen is met meer toegankelijke informatie over het zorg- en ondersteuningsaanbod. En een werkende mantelzorger kan baat hebben bij flexibele werktijden. Kortom, verschillende mantelzorgers hebben verschillende wensen en behoeften. Het is belangrijk om de dialoog hierover te voeren en wensen en behoeften bespreekbaar te maken. Deze infographic geeft je meer houvast over verschillende groepen mantelzorgers en hun wensen en behoeften.

4 DENK OOK AAN MOGELIJKHEDEN IN DE EIGEN BUURT

Het kan interessant zijn om vanuit de leefomgeving van de mantelzorger te kijken: wie wonen er in de wijk, wat heeft iedereen nodig, wat kunnen mensen voor elkaar betekenen? Behoeften van mantelzorgers hoeven zich tenslotte lang niet altijd te bevinden binnen het aanbod van zorg en ondersteuning. Zij kunnen ook geholpen zijn met burenhulp of andere informele hulp, zoals koffiemomenten in de wijk. In een wijkdialoog gaan bewoners in gesprek met andere betrokkenen uit de wijk, zoals zorginstellingen, gemeente en professionals. Lees meer over het organiseren van onderlinge hulp in ‘Bouwen aan buurthulp’.

In Horst aan de Maas en Land van Cuijk is een matchingsplatform opgezet, om vraag en aanbod van informele zorg op wijkniveau bij elkaar te brengen. Lees er meer over het magazine Digitaal samenwerken.

5 DOE HET SAMEN

Mantelzorgers zijn op veel verschillende plekken te vinden en te bereiken. Zoals bijvoorbeeld te lezen is in de infographic Beter Bereiken van mantelzorgers. Je bereikt hen beter als je samenwerkt met andere mantelzorgers, professionals, vrijwilligers en buurtbewoners. De vrijwilliger van de kerk of sportvereniging ziet misschien mantelzorgers die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Als zij goed weten waarmee zij de mantelzorger kunnen helpen of naar wie zij kunnen doorverwijzen, wordt de mantelzorger sneller geholpen. Maar ook de wijkverpleegkundige of medewerkers van het sociaal wijkteam zijn dagelijks in contact met mantelzorgers. Lees hoe ze in Leusden hebben samengewerkt om ervoor zorgen dat niemand er alleen voor hoeft te staan