Tool: Hoe maak je eenzaamheid bespreekbaar?

Movisie heeft handboeken ontwikkeld over het bespreekbaar maken van eenzaamheid voor professionals, vrijwilligers en trainers. In deze handboeken vind je volledig uitgewerkte trainingen die handvatten bieden om eenzaamheid vanuit een rustige en open houding bespreekbaar te maken. Op deze pagina vind je de handboeken en de materialen die erbij horen.

Er zijn twee handboeken: 'Verbinden met eenzaamheid' en 'In gesprek over eenzaamheid'.

‘Verbinden met eenzaamheid’

In het handboek 'Verbinden met eenzaamheid' besteden we aandacht aan de verbinding met de eigen schroom en weerstand om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Professionals en vrijwilligers zijn vaak bang om te stigmatiseren, hebben het gevoel verantwoordelijk te worden voor de oplossing en/of voelen persoonlijke weerstand tegen mensen die klagen of klampen. In het handboek vind je de informatie die je nodig hebt om de training voor te bereiden en uit te voeren. Hieronder download je ook de presentatie, kaarten, folder en de printversie van de folder.

Downloads bij het Handboek Verbinden met eenzaamheid

5 stappen om eenzaamheid bespreekbaar te maken

Hoe kun je eenzaamheid bespreekbaar maken? Movisie-expert Maryse den Hollander vertelt erover tijdens het webinar van Stadsdialoog033.

Bekijk de video

‘In gesprek over eenzaamheid’

Het handboek 'In gesprek over eenzaamheid' is een vervolg op ‘Verbinden met eenzaamheid’. We gaan in op vijf stappen die handvatten geven om eenzaamheid te signaleren, bespreekbaar te maken én te verkennen wat mogelijkheden zijn om de situatie te verbeteren. Naast het handboek is er ook een online routekaart gemaakt zodat dit overal makkelijk toegankelijk is. Het doel is uiteindelijk dat aanhoudende gevoelens van eenzaamheid worden gesignaleerd en dat er met aandacht over gesproken wordt.

Downloads bij het Handboek In gesprek over eenzaamheid