Tools voor dialoog met jongeren

Jongerenparticipatie met pizzameeting

6 april 2016

Wilt u aan de slag met jongerenparticipatie? U vindt bruikbare tips in een toolkit. Gebruik ze bij overlegsituaties met dak- en thuisloze jongeren en er ontstaat een dialoog.

Wat levert de toolkit jongerenparticipatie op?

Met de tools komen begeleiders, managers en jongeren tot een dialoog. De toolkit is bijvoorbeeld voor instellingen voor dak- en thuisloze jongeren die aan de slag willen met jongerenparticipatie.

Hoe werkt de toolkit jongerenparticipatie?

De toolkit bevat vier onderdelen:

 1. Creatieve werkvormen in een vergadersituatie
  De werkvormen in de toolkit zijn gemakkelijk toegankelijk. Pas ze toe in verschillende fasen van het groepsproces, zoals bij de kennismaking of een brainstorm.
 2. Pizzameeting
  Met een pizzameeting verzamelt u onderwerpen in een ontspannen sfeer. Houd een pizzameeting om een werksessie voor te bereiden.
 3. Dialoogtraining voor jongeren
  Jongeren leren het verschil tussen dialoog en debat en oefenen hun mening te verwoorden. Houd de dialoogtraining voorafgaand aan een bijeenkomst met managers en begeleiders. De jongeren kunnen de oefensituatie dan meteen in de praktijk brengen.
 4. Werksessie: in vijf stappen naar cliƫntenparticipatie
  In vijf stappen naar een plan met acties. Met de inzet en betrokkenheid van drie partijen: jongeren, begeleiders en managers. Elke partij voert acties uit en koppelt daarover terug. Jongeren zijn meer betrokken door deze opzet en er ontstaat een dialoog.

Uitvoerende organisaties

Ontwikkelaar

Movisie

Downloads

Toolkit-Jongerenparticipatie.pdf 261.58 KB