Online training: Inclusief werken aan werk

In Nederland zijn mensen met een migratieachtergrond nog steeds vaker en langer werkloos dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Dit relatief hoge aantal heeft te maken met zaken als discriminatie, minder efficiënt zoekgedrag, een minder goede arbeidsoriëntatie en een kleiner op werk gericht netwerk bij mensen met een migratieachtergrond. Hoe zorg je dat je werkzoekenden in de bijstand met een achterstand beter naar werk kunt leiden? En wat is de rol van Motiverende Gespreksvoering hierin? Daarover leer je meer tijdens het volgen van deze e-learning.

De focus van deze e-learning ligt op een succesvolle integratie in de arbeidsmarkt van werkzoekenden. De cursus bestaat uit vier gedeelten (introductie, module 1, module 2, module 3) en richt zich erop dat deelnemers beter kunnen leren hoe ze kandidaten/cliënten een plek kunnen geven in de arbeidsmarkt waar ze ook op lange termijn succesvol zijn. Het is immers geen garantie dat een kandidaat zomaar ergens op zijn plek is. Het is belangrijk dat er een goede match is voor een duurzame samenwerking.

Vaak gebeurt het in de praktijk; een cliënt wordt met de beste intenties geplaatst bij een potentiële werkgever. Op een gegeven moment na de plaatsing begint het door schuring voor beide partijen ongemakkelijk te worden waardoor een toekomst samen niet wordt doorgezet. Maar in welk deel van het traject moet je wat zeggen en wat doen? En ieder geval is weer anders. 

De e-learning is voornamelijk gericht op uitvoerende professionals (o.a. gemeentelijke klantmanagers, participatiecoaches en trajectbegeleiders). Je leert meer over wat er komt kijken bij een succesvolle intake, activatie en oriëntatie, toeleiding, plaatsing en nazorg bij je kandidaten op hun weg naar werk. Ook wordt motiverende gespreksvoering als een rode draad door de e-learning heen gelegd. Je leert tijdens een doorlopende casus hoe je het beste aan kunt sluiten bij de behoefte van je cliënt.

Kosten: Gratis
Duur: 3,5 uur

Wil je deze online training volgen? Registreer je eenmalig en eenvoudig met je naam en e-mailadres via onderstaande button. Het account geeft daarna toegang tot je persoonlijke homepage op de Movisie Academie: de online leeromgeving van Movisie.

Cursus: Inclusief werken aan werk

Voor wie?

Uitvoerende professionals (o.a. gemeentelijke klantmanagers, participatiecoaches en trajectbegeleiders)

Beoogde resultaten

Na het doorlopen van deze cursus heb je:

  • Kennis over de intake van nieuwe cliënten in de doelgroep;
  • Inzicht in het activeren en toeleiden van je cliënt naar werk;
  • Begrip van goede plaatsing en borging van je cliënt;
  • Toegang tot veel aanvullende kennis en verwijzingen op de cursuspagina;
  • Geleerd wat een SMARTI plan is en hoe je dit zelf kunt maken;
  • Geoefend met een doorlopende casus gebaseerd op de praktijk.

Accreditatie

KRSD en Registerplein.

Fysieke training

Movisie en SAM ontwikkelden binnen dezelfde opdracht een fysieke training Inclusief werken aan werk. Deze training wordt verzorgd door de trainers van Diversae. Lees meer in dit artikel.

Meer informatie in pdf