Symposium: Theorie en praktijk van de Sociale Basis

Werkplaats Sociaal Domein Amsterdam en omgeving

Op 28 mei organiseert de Werkplaats Sociaal Domein Amsterdam en omgeving traditiegetrouw een symposium voor toekomstige en huidige sociaal werkers. Dit jaar staat het event in het teken van het thema 'theorie en praktijk van de Sociale Basis'. Onder andere op het programma: een mini-college van Movisie-expert Radboud Engbersen.

Sociaal werkers worden gevraagd steeds laagdrempeliger en collectiever te werken in de wijk. Alle ballen op de sociale basis lijkt soms het parool. Maar wat is de sociale basis precies? Gaat het alleen over bewoners, of ook over (bepaalde) sociaal werkers? Gaat het over mensen of ook over voorzieningen en gebouwen? Gaat het ook over de bibliotheek en het buurtcafé of alleen over welzijn? En wat is eigenlijk de staat of de cultuur van de sociale basis? Is er reden voor optimisme of juist niet? Hoe versterk je de sociale basis?

Aanmelden

Om antwoord te krijgen op die vragen duiken we dieper in het hoofdstuk over de sociale basis uit het Lexicon Nabijheid en Sociaal Werk. Radboud Engbersen, programmaleider Sociale Basis, gaat in een mini-college dieper in op de theorie van de sociale basis. In de bijeenkomst gaan we vervolgens met de zaal en in workshops de theorie koppelen aan praktijkervaringen zodat we dus gezamenlijk vormgeven aan de sociale basis in een ‘levend lexicon’.  

 

Workshops

De pedagogische Sociale Basis: hoe realiseren we die?

Jolanda Sonneveld (senior programmamanager bij Sociaal Werk Nederland) neemt ons tijdens deze workshop mee in een aantal landelijke ontwikkelingen als het gaat om versteviging van de ‘pedagogische sociale basis’. We verkennen wat hierin de verbindende rol is van het kinder- en jongerenwerk. En wat vraagt dit van allerlei beroepsopleidingen? Sluit het scholingsaanbod voor aankomend Sociaal Werkers (waaronder specifiek kinder- en jongerenwerkers) voldoende aan? Hierover gaan we samen in gesprek.

Samenwerken aan samenlevingsopbouw

Het is druk in de wijk. Verschillende partijen zetten zich in voor het prettig samenleven en het ontwikkelen van gemeenschappen. In deze workshop, door Jolinde Dermaux en Jasmijn Pronk (Movisie), krijg je meer oog voor het samenspel in de wijk en maak je kennis met de gesprekskaarten Samenwerken aan samenlevingsopbouw. Deze gesprekskaarten helpen jou als professional optimaal samen te werken met andere professionals en (actieve) bewoners.

Grenzen aan Generalistisch werken in buurtteams? 
Over beter samenwerken met specialistische zorg én de sociale basis

Drie studenten van de master social work van de Hogeschool van Amsterdam deden onderzoek in hun dagelijkse praktijk van de Amsterdamse buurtteams. Astrid Korbee (Buurtteam Centrum) stelt de vraag waarom de doelgroep jongvolwassenen in buurteams eigenlijk geen aandachtsgebied is? Er is genoeg onderzoek waaruit blijkt dat deze begeleiding een andere expertise vraagt. Susanne Harpenau (Buurtteam Watergaafsmeer) en Yilan Haas (Buurteam Banne) stellen de zorg aan Amsterdammers met mentale gezondheidsklachten centraal. Hoe kunnen buurteams daaraan bijdragen in tijden van wachtlijsten bij de specialistische ggz? Wat werkt en welke rol heeft de sociale basis daarin? Samen met Marc Hoijtink (senior onderzoeker lectoraat stedelijk sociaal werk, docent master social work) gaan we hierover met deelnemers in gesprek.