Het 8-fasenmodel laat mensen schitteren: zo werk je ermee

Met het 8-fasenmodel en het bijbehorende werkboek Kr8! kun je cliënten doelgericht laten werken aan hun toekomst. De interventie bestaat 25 jaar, dus een mooi moment voor de vraag: waarom is werken met deze interventie zo effectief? Hulpverlener Lynn van Boxtel en Petra van Leeuwen, die het 8-fasenmodel ontwikkelde, over successen en verbeterpunten.

Stel: je bent 20 jaar, je bent vastgelopen op school en hebt geen werk. Thuis heb je veel ruzie en je hebt nauwelijks vriendinnen. Dit alles maakt dat je een laag zelfbeeld hebt. Wat een verademing is het dan als je een hulpverlener treft die je laat ontdekken dat je wél wat kunt. Eentje die samen met jou op zoek gaat naar wat echt belangrijk voor je is en die breder kijkt dan alleen naar school en werk.

Benoemen wat goed gaat

Zo’n hulpverlener is Lynn van Boxtel van Plan H werkt. Sinds 2016 werkt zij met het 8-fasenmodel en KR8!. Plan H werkt biedt individuele Wmo-begeleiding, dagbesteding en arbeidsre-integratie aan volwassenen en jongeren vanaf 18 jaar. Van Boxtel: ‘Ongeveer een kwart van onze deelnemers bestaat uit jongeren, die vaak al in hun vroege jeugd beschadigd zijn geraakt. Bij hen gebruik ik het werkboek KR8! heel vaak, zeker als iemand lastig kan benoemen wat goed gaat. Ik geef het werkboek mee en stel voor dat ze het thuis eens doorbladeren en een paar opdrachten maken.’

Lees het artikel op Zorg+Welzijn

Tekst: Tea Keijl