Blog: Word jij een nieuwe Saïd & Lody?

De Joodse Lody en de Marokkaanse Saïd sloegen tien jaar geleden de handen ineen voor een open samenleving. Voor dialoog. Een gouden duo zijn ze, vindt Mellouki Cadat-Lampe. En daar kunnen we er wel meer van gebruiken.

Ik leerde Saïd en Lody negen jaar geleden kennen bij de herstelactiviteiten van de Joodse begraafplaats in Amsterdam Zeeburg. Inmiddels werken ze al tien jaar eendrachtig samen aan een open samenleving. Nu is het tijd dat nieuwe duo’s ook aan de slag gaan om te strijden voor een open samenleving.

Hitlergroet

In 2010 begon het, de aanleiding was akelig. Een Marokkaans-Nederlandse jochie maakte een Hitlergroet naar Lody, vanwege diens keppel. Het werd breed in de media uitgemeten als antisemitisme op straat. Ophef alom. Lody deed aangifte. Saïd belde hem op met een open aanbod: ‘Hoe kunnen we dit samen oplossen?’ Lody was geraakt door de vraag. Hij kwam langs bij het werkatelier van streetwise jongerenwerker Saïd Bensallam, oud-kickbokser en beveiliger. Lody zag daar hoe jongeren van de straat afgedankte rolstoelen en rollators opknapten voor mensen met een beperking in Suriname en Marokko.

Vechtlust

Inmiddels werken Saïd & Lody al tien jaar samen en vechten zij voor een open samenleving. Voor dialoog. De kleine Jood en de grote Marokkaan. Kompanen en vrienden door het leven. Ze delen een vechtlust om jongeren in gesprek met de samenleving te krijgen. Zij zetten samen jongerenprojecten op. Saïd: ‘Ik ga in gevecht met woorden: waarom scheld je me uit? Het is geen strijd.’ Lody: ‘Het gaat om contact. Als ik op jongeren afstap die zich vijandig opstellen, dan ontstaat er een positieve andere relatie.’

Lees verder op Zorg+Welzijn

Dit is een verkorte versie van de blog die eerder op Zorg+Welzijn verscheen. Lees hier de volledige blog.

Beeldmateriaal: De foto is gemaakt voor de coronacrisis. 

Ga naar de overzichtspagina Saïd & Lody