Nieuwe e-learning: als hulpverlener Joodse cliënten beter ondersteunen

Vroegtijdige herkenning van intergenerationeel trauma

Welke impact heeft het oorlogsverleden van hun ouders op het dagelijks leven van cliënten? Wat hebben hulpverleners nodig om Joodse cliënten een gevoel van geborgenheid en veiligheid te bieden? En hoe stel je medewerkers in staat om aan een half woord genoeg te hebben? In samenwerking met Movisie heeft Stichting Joods Maatschappelijk Werk (JMW) een e-learning ontwikkeld voor reguliere zorg- en welzijnsprofessionals.

Mensen uit de tweede generatie, kinderen van Tweede Wereldoorlog overlevende(n), zijn veerkrachtig en laten een grote mate van herstelvermogen zien. JMW ziet echter dat een steeds groter beroep door de tweede generatie wordt gedaan op de contextgebonden hulpverlening die JMW biedt. De hulpverleners van JMW hebben in hun jarenlange ervaring, sensitiviteit en kennis van oorlogstrauma opgedaan. Zij hebben kennis over intergenerationele overdracht van trauma, zoals bijvoorbeeld parentificatie, kennis over de gebeurtenissen van en na de Sjoa (Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog) en het mogelijk ontstane wantrouwen van de cliënt. De gratis e-learning draagt eraan bij dat deze sensitiviteit en kennis over de tweede generatie wordt overgedragen aan de reguliere zorg- en welzijnsprofessionals. Op deze manier wordt getracht de professionals handvatten te geven om vragen en behoeften, van de tweede generatie, eerder te signaleren en hen beter kennis te laten nemen met hoe zij kunnen ondersteunen en/of doorverwijzen.

Foto van overhandiging e-learning

Naar de e-learning

Lancering e-learning

Op maandag 3 april 2023 heeft de lancering plaatsgevonden van de e-learning. Gedurende deze lancering werd eens te meer het belang aangestipt van goede contextgebonden zorg- en hulpverlening. Jan Willem Bruins, directeur Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk, zei hierover: ‘De e-learning, over psychosociale hulpverlening voor de tweede generatie, laat goed zien hoe onvermijdelijk verweven de kinderen van de overlevenden zijn met het onzichtbare verdriet van hun ouders. Het is belangrijk dat er voor de tweede generatie goede hulpverlening is. (… ) Vaak kan inzicht, van waarom iemand iets is overkomen of aangedaan, inzicht in de oorzaken van het gedrag van een ander, bijdragen aan vormen van herstel. (… ) De e-learning die nu speciaal voor de reguliere zorg- en hulpverleners is gemaakt kan daar een goede bijdrage aan leveren.’

'De e-learning laat goed zien hoe onvermijdelijk verweven de kinderen van de overlevenden zijn met het onzichtbare verdriet van hun ouders'

Leven met oorlog

Het jaar 2023 is door Platform WO2 uitgeroepen tot het themajaar ‘Leven met oorlog’. JMW weet wat leven met oorlog betekent voor de Joodse gemeenschap. De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog is een onderdeel geworden van de identiteit van Joodse Nederlanders en de psychosociale impact van oorlogservaringen beperkt zich vaak niet tot de generatie die de oorlog aan den lijve heeft meegemaakt. In 2022 ondertekende JMW, samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Stichting Pelita, het Nederlands Veteraneninstituut en ARQ het convenant ‘Vindbaar en toereikend aanbod van ondersteuning voor de tweede generatie oorlogsgetroffenen’. Een belangrijk onderdeel daarin is de deskundigheidsbevordering van de reguliere zorg- en welzijnsprofessionals.