Nieuwjaarsshow (aflevering 14): Voortdurend onbehagen

360 graden Movisie Talk

Het onbehagen in Nederland was het afgelopen jaar onverminderd een groot probleem. Dat laten een aantal grote studies zien. Hoe moeten we dit verontrustende onbehagen nu tegemoet treden? In deze speciale nieuwjaarsshow gaat Marcel Ham (Movisie) in gesprek met hoogleraar Will Tiemeijer, jongerenwerker Jaouad Najih, hoogleraar Monique Kremer en Clèmens Piena, wethouder en locoburgemeester van Oosterhout.

62 procent van de Nederlanders vindt dat het de verkeerde kant op gaat met Nederland, blijkt uit de studie Somber over de samenleving? van Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ook de verkiezingswinst voor de PVV valt te interpreteren als een uiting van onbehagen. Waar komt dit onbehagen precies vandaan? Is het ongenoegen over immigratie of is er meer aan de hand?

‘Met mij gaat het goed maar met ons gaat het slecht’, was jarenlang de aan Paul Schnabel ontleende samenvatting over de stand van het land. Maar afgelopen zomer liet de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in Onzekerheid, maatschappelijk onbehagen en persoonlijke controle zien dat er wel degelijk een verband bestaat tussen weinig persoonlijke controle en het gevoel van onbehagen over de samenleving. De WRR adviseert beleidsmakers dan ook te werken aan ‘meer middelen en mogelijkheden voor persoonlijke controle’.

Wat kunnen professionals en overheid met het voortdurende onbehagen? Welke voornemens moet wie maken voor het nieuwe jaar? Onder leiding van Marcel Ham (programmamaker Movisie en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken) gaan we, na een korte inleiding van WRR-auteur Will Tiemeijer, bedachtzaam en diepgravend in gesprek.

Bekijk de aflevering

Hieronder kun je de veertiende aflevering terugkijken. Alle afleveringen verschijnen op het YouTube-kanaal van Movisie.

Informatie over de gasten

  • Will Tiemeijer, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en werkzaam bij de WRR en auteur van de rapporten over maatschappelijk onbehagen
  • Jaouad Najih, jongerenwerker in Arnhem
  • Monique Kremer, hoogleraar actief burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Adviesraad Migratie. Kremers onderzoek wordt op 18 januari 2024 gepresenteerd. Voor meer informatie, ga naar kenniscentrumongelijkheid.nl.
  • Clèmens Piena, wethouder en locoburgemeester van Oosterhout en verantwoordelijke voor onder meer het integraal sociaal domein, brede welvaart en sociale basis. 

Deze bijeenkomst is een speciale editie van de serie Talkshows: 360 graden Movisie Talk. Bekijk alle andere talkshows hier