Save the date 23 september: congrestival sterke sociale basis 

Back to basics, omzien naar elkaar

Wat kunnen bestuurders, inwoners en professionals doen om de sociale basis in wijken en buurten succesvol te versterken? En hoe kun je daarmee problemen als eenzaamheid, overlast, criminaliteit en afnemende leefbaarheid helpen tegengaan? Deze vragen staan centraal op het congrestival Back to basics, omzien naar elkaar, op 23 september 2022 in het Krachtstation Kanaleneiland Utrecht. Een van de sprekers is staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS.

Een sterke sociale basis kan een aantal hardnekkige sociale problemen helpen voorkomen, zoals eenzaamheid, polarisatie en criminaliteit. Leefbare en veilige buurten en wijken wortelen in een krachtige sociale basis. Dat begint bij omzien naar elkaar.

Vooruitlopend op de Week tegen Eenzaamheid (van 29 sept t/m 6 okt 2022) organiseert Movisie daarom dit congrestival, samen met een groot aantal partners, waaronder de ministeries van VWS en BZK, WijkWijzer en SWNL.

Dynamisch programma

Tijdens een dynamisch programma waarin uitwisseling, leren en beleven centraal staan, presenteren Movisie en partners recente inzichten over het versterken van sociale kwaliteit in wijken en buurten. Met bestuurders, inwoners, en professionals gaan we in gesprek over wat echt werkt en hoe we van elkaar kunnen leren om de sociale cohesie in buurten en wijken blijvend te versterken, met speciaal oog voor inwoners in een kwetsbare positie.

Uitwisseling, leren en beleven staan centraal

Talkshow, speeddate, wijkwandeling

Via een scherm op de centrale locatie in Krachtstation Kanaleneiland wordt live contact gelegd met sociale broedplaatsen in Groningen, Zaandam, Alkmaar en Den Haag. In een doorlopende talkshow komen wethouders, bewindslieden, onderzoekers en actieve burgers aan het woord over hun praktijkervaringen in verschillende gemeenten in Nederland.

Op het programma staan daarnaast posterpresentaties, online en offline workshops, speeddates en een wijkwandeling door de superdiverse Utrechtse wijk Kanaleneiland. De dag wordt afgetrapt met een wervelende breakdance-show in de centrale ‘kuil’ van het Krachtstation.
Tijdens het congrestival, dat duurt van 10.00 tot 16.00 uur, is voorzien in een ruime catering met onder andere koffie, thee, versnaperingen, lunch en een afsluitende borrel.

Programma in ontwikkeling

Het programma van het congrestival, dat onder leiding staat van Pieter Hilhorst, en Dounia Jari wordt de komende maanden nader ingevuld. Namen van sprekers en onderwerpen van workshops worden op deze pagina toegevoegd. Dus houd deze landingspagina in de gaten! 

Informatie

Datum: 23 september 2022
Tijd: 10:00 - 16:00
Waar: Krachtstation, Kanaleneiland Utrecht

ministerie bzk en vws

Logo WijkWijzer