Veel bijval voor manifest 'Een oproep tot meer echte bijstand'

Op 4 januari verscheen ‘Een oproep tot meer echte bijstand. Zorg snel voor bestaanszekerheid, ondersteuning en toekomstperspectief’, een manifest van Trudie Knijn (Universiteit Utrecht) en de Landelijke Cliëntenraad (LCR). Als je als individu of als organisatie je steun uit wilt spreken voor het manifest dan kun je mede-ondertekenaar worden.

In het manifest pleiten de ondertekenaars voor meer bestaanszekerheid en toekomstperspectief voor mensen met een bijstandsuitkering, en juist minder wantrouwen vanuit de overheid. ‘De huidige benadering is er een vanuit een eenzijdig economisch mensbeeld. Het product en het resultaat staan centraal, en niet de mens. Dit werkt niet en kwetst mensen. Het nieuwe kabinet moet zo snel mogelijk zorgen voor een bijstandswet die uitgaat van een sociaal mensbeeld.’ Afgelopen jaar kwamen FNV en LCR al met eigen rapporten en drongen ook gemeenten in een gezamenlijk stuk al aan op een ‘fundamentele herziening’.

Steeds meer ondertekenaars

De LCR meldt dat heel veel mensen die zelf een uitkering hebben, maar ook organisaties die zich richten op mensen in de Participatiewet, graag willen laten zien dat ze achter het manifest staan. De lijst met ondertekenaars wordt steeds langer. Daarom is besloten om het voor iedereen mogelijk te maken het manifest te ondersteunen. Dat kan via onderstaande knop.

Ondersteun het manifest 'Een oproep tot meer echte bijstand'

Coalitieakkoord

Dagblad Trouw schreef over het manifest: ‘Over een fundamentele herziening is in het nieuwe coalitieakkoord nog maar weinig terug te vinden. Er staan weliswaar een paar versoepelingen in: zo worden ouders met een uitkering niet langer op hun uitkering gekort zodra een thuiswonend kind 21 jaar wordt. Ook gaat de bijstand - gekoppeld aan het minimumloon - trapsgewijs met 7,5 procent omhoog. En benadrukt de nieuwe coalitie dat ze de menselijke maat meer wil hanteren. Maar van een fundamenteel andere kijk op de materie lijkt niet meteen sprake. En dat is juist wel wat er nodig is, benadrukken de initiatiefnemers van het manifest. "Het kabinet heeft bestaanszekerheid, nieuw elan en een meer inclusieve samenleving beloofd", licht LCR-voorzitter Amma Asante toe. "Maar als ze dat naar de Participatiewet vertalen, blijft het beperkt tot enkele ingrepen. Daarmee zijn we er niet."’

Herstel bestaanszekerheid

Marjet van Houten schreef vanuit Movisie mee aan het manifest en is blij met alle positieve reacties. Op LinkedIn schrijft ze: 'Ik denk dat het enorm belangrijk is dat we vanuit alle kanten laten zien dat we grote waarde hechten aan het herstellen van de bestaanszekerheid en, misschien nog wel belangrijker, aan de wijze waarop we mensen in een kwetsbare positie bezien. Een sociaal mensbeeld waar gelijkwaardigheid het uitgangspunt is. Teken mee!'