Dag 3: Benut je denkpotentieel

Challenge Groeikracht voor wijkteams

Hak! De week is door midden. Dat betekent ook dat je al bijna de helft van de challenges hebt gedaan. Ga zo door! Vandaag staat in het teken van creativiteit en anders denken. Jouw werk daagt je uit om samen met cliënten andere perspectieven en oplossingsrichtingen te verkennen. Hoe pak je dit aan, hoe daag je jezelf uit om nét vanuit dat andere perspectief te denken? En daarmee collega’s en cliënten actief uit te nodigen dit ook te doen?

Patronen doorbreken

Creativiteit draait om het doorbreken van patronen. Omdat onze hersenen vaak hun kracht halen uit het denken in patronen is creatief denken iets wat andere perspectieven op kan leveren maar wat je wel actief moet stimuleren. Iedereen kan zijn of haar creativiteit aanboren!

Creatief denken met de Denkhoeden van de Bono

De Bono Denkhoeden is een werkvorm die jou helpt om vanuit verschillende perspectieven te kijken naar een vraagstuk. Dit vergemakkelijkt het maken van beslissingen of helpt je een vervolgstap te bepalen. Hoe het werkt? In gedachten zet je steeds een hoed op van de kleur waarmee je op dat moment wenst te kijken naar het vraagstuk.

Challenge Hoeden van bono

Challenge van de dag

  • Formuleer een vraag of vraagstuk waar je nu mee zit of tegenaan loopt.
  • Kijk vanuit de verschillende hoeden naar jouw vraag.
  • Vat samen, wat leveren de verschillende perspectieven op? Op welke nieuwe of andere ideeën ben je gebracht?
  • Oefening baart kunst. Het gaat er niet om het in volgorde toe te passen, maar om het kunnen wisselen van perspectieven en breed kijken. Dat helpt je om op andere ideeën te komen. Probeer het uit en ‘denk’ ook eens samen met cliënten of collega’s vanuit de denkhoeden. Wie weet waar het je brengt!

Challenge dag3

Meer leren over creativiteit?

Wil jij jouw creativiteit aanboren? Movisie geeft incompany trainingen voor sociaal werkers. In één dag heb je de principes van creatief werken onder de knie. Aan het eind van de dag heb je alles in huis om direct met het geleerde aan de slag te gaan.

Over de challenge Groeikracht voor wijkteams
In de week van 22 januari t/m 26 januari 2018 organiseerde Movisie de challenge Groeikracht voor wijkteams. Elke ochtend werd een opdracht verstuurd aan de deelnemers die ongeveer een kwartier tijd kostten. De challenge zelf is afgelopen, maar je kunt de opdrachten nog wel zelf doen.