Dag 3: Benut je denkpotentieel

Challenge Groeikracht voor sociaal werkers

Hak! De week is door midden. Dat betekent ook dat je al bijna de helft van de challenges hebt gedaan. Ga zo door! Vandaag staat in het teken van creativiteit en anders denken. Jouw werk daagt je uit om samen met cliënten andere oplossingsrichtingen te verkennen. Hoe pak je dit aan, hoe daag je jezelf uit om nét op die andere manier te denken? En daarmee collega’s en cliënten actief uit te nodigen dit ook te doen?

Patronen doorbreken

Creativiteit draait om het doorbreken van patronen. Omdat onze hersenen vaak hun kracht halen uit het denken in patronen is creatief denken iets wat andere perspectieven op kan leveren maar wat je wel actief moet stimuleren. Iedereen kan zijn of haar creativiteit aanboren!

Creatief denken met de Denkhoeden van de Bono

De Bono Denkhoeden is een werkvorm die jou helpt om vanuit verschillende perspectieven te kijken naar een vraagstuk. Dit vergemakkelijkt het maken van beslissingen of helpt je een vervolgstap te bepalen. Hoe het werkt? In gedachten zet je steeds een hoed op van de kleur waarmee je op dat moment wenst te kijken naar het vraagstuk.

Challenge Hoeden van bono

Challenge van de dag

  • Formuleer een vraag of vraagstuk waar je nu mee zit of tegenaan loopt. Wat is het probleem?
  • Kijk vanuit de verschillende hoeden naar jouw vraag. Wat 'zegt' elke hoed van jouw probleem?
  • Op welke nieuwe of andere ideeën ben je gebracht?
  • Actie van de dag: schrijf de opbrengsten op en bepaal wat je gaat doen!

    Reflectie: is wat je gaat doen nu anders dan je van te voren had bedacht? Hoe creatief ben je geworden dankzij de hoeden?

Oefening baart kunst. Het gaat er niet om het in volgorde toe te passen, maar om het kunnen wisselen van perspectieven en breed kijken. Dat helpt je om op andere ideeën te komen. Probeer het uit en ‘denk’ ook eens samen met cliënten of collega’s vanuit de denkhoeden. Wie weet waar het je brengt!

Challenge dag3

Ik heb deze challenge afgerond

 

Evert van Rest legt uit:

Meer leren over creativiteit?

Wil jij jouw creativiteit aanboren? Movisie geeft incompany trainingen voor sociaal werkers. In één dag heb je de principes van creatief werken onder de knie. Aan het eind van de dag heb je alles in huis om direct met het geleerde aan de slag te gaan.

Over de Challenge Groeikracht voor sociaal werkers

Van 11 maart t/m 15 maart 2019 organiseert Movisie de Challenge Groeikracht voor sociaal werkers . Elke ochtend wordt een opdracht verstuurd aan de deelnemers die ongeveer een kwartier tijd kosten. Alle opdrachten vind je terug op de overzichtspagina. Alsnog meedoen?

Meld je aan