Hoe schrijf ik een handboek

Een schrijfwijzer om succesvolle interventies schriftelijk overdraagbaar te maken

In het werkveld signaleerden wij een grote behoefte aan ondersteuning in het schrijven van handboeken. Handboeken maken interventies toepasbaar voor collega’s. En zij dragen bij aan verantwoording van het werk. Maar hoe schrijf je een goed handboek? Deze schrijfwijzer helpt je op weg!

Hoe schrijf ik een handboek? is ingedeeld in drie praktische hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk geeft achtergrondinformatie over het schrijven van handboeken. Het helpt je vooraf een aantal belangrijke keuzes te maken. In het tweede hoofdstuk wordt je uitgenodigd om aan de slag te gaan. Hierin staat informatie, praktische tips, oefeningen en voorbeelden om zo vlot mogelijk jouw eigen handboek te schrijven. Ook krijg je een format dat een compleet overzicht geeft van de onderdelen van een goed handboek. Is je handboek af? Het derde hoofdstuk helpt je tot slot op weg bij het verspreiden, het implementeren (ofwel borgen) en de kwaliteitsbewaking van jouw interventie.

De schrijfwijzer is een publicatie van het samenwerkingsverband Effectieve interventies. Het is voor iedereen geschikt die een handboek gaat schrijven: praktijkwerkers, stafmedewerkers, medewerkers van afdelingen kwaliteit en innovatie, medewerkers van kennisinstituten, docenten en studenten van Mbo of Hbo-instellingen en universiteiten.

U kunt 'Hoe schrijf ik een handboek?' hieronder downloaden. Er is als bijlage ook een word-versie van het format beschikbaar, zodat u meteen aan de slag kunt met uw eigen handboek.

ISBN:978-90-889-079-2