Magazines In voor mantelzorg-thuis

Kennismagazines boordevol boeiende verhalen, nuttige tips en handige tools

In voor mantelzorg-thuis wil een betere ondersteuning van mantelzorgers van ouderen in de thuissituatie. We zetten in op goede lokale samenwerking tussen zorg, welzijn en gemeente. En op meer samenwerking tussen professionals, mantelzorgers en vrijwilligers. In tien lokale lerende praktijken, vijf praktijkversnellers en een aantal werkplaatsen verspreid over Nederland is er de afgelopen drie jaar gewerkt aan het versterken van mantelzorgondersteuning.

Zo zijn verschillende regio’s aan de slag gegaan met het vinden en bereiken van mantelzorgers, het versterken van de samenwerking tussen professionals en het onder de aandacht brengen van respijtzorg. Alle geleerde lessen van deze afgelopen jaren hebben we gebundeld in zes online kennismagazines boordevol boeiende verhalen, nuttige tips en handige tools. 

Voorblad

Hebben we verbinding?

De wereld van vandaag is steeds meer digitaal, een uitkomst bij het afstemmen tussen professionals, hulpvragers en mantelzorgers. Digitaal samenwerken met én voor mantelzorgers, kan op allerlei manieren. In het magazine 'Hebben we verbinding' besteden we aandacht aan privacy, het kiezen van een passend digitaal communicatieplatform en geven we je tips over het online uitwisselen van informatie.

Voorblad

Samenwerken met en voor vitale mantelzorgers

In 'Samenwerken met en voor vitale mantelzorgers' staat de vraag "Wat draagt bij aan de balans van mantelzorgers" centraal. We geven je in dit magazine antwoord op deze vraag door in gesprek te gaan met mantelzorgers en professionals, het balansmodel toe te lichten en handige tools om het gesprek met mantelzorgers over balans aan te gaan te delen.

 

Voorblad

Mantelzorgondersteuning op rolletjes laten (ver)lopen

Om mantelzorgondersteuning op rolletjes te laten (ver)lopen, moet je samenwerken met andere organisaties. In dit magazine geven we tips over het opbouwen van een netwerk, lichten we vijf condities voor een succesvolle samenwerking toe en delen we succesverhalen uit onze lokale lerende praktijken.

 

Voorblad

Samen de puzzel compleet maken

In het magazine 'Samen de puzzel compleet maken' hebben we kennis verzameld over de samenwerking tussen professionals en met vrijwilligers. Wat is integraal samenwerken en wat levert het op? Professionals, vrijwilligers en mantelzorgers vertellen in dit magazine meer over goede voorbeelden uit de praktijk. Daarnaast maak je kennis met het WIFA-model en geven we je handige hulpmiddelen om aan de slag te gaan met de samenwerking tussen professionals en vrijwilligers. 

Voorblad

Op de gedeelde eerste plek

Het magazine 'Op de gedeelde eerste plek' draait om de samenwerking tussen professionals en mantelzorgers. Hoe pak je dit aan? We vertellen je meer over onder andere het SOFA-model, we geven je tips om in contact te komen en blijven met mantelzorgers en lichten handige tools toe. Hoe pak jij de samenwerking met mantelzorgers in de praktijk aan? Werk jij al met het SOFA-model? Lees onze ervaringen in dit magazine en laat je inspireren. 

voorkant

Krachtige oplaadpunten

In het magazine 'Krachtige oplaadpunten voor de mantelzorger: samen bouwen aan passende respijtzorg' leggen we de focus op respijtzorg. Wat is respijtzorg, hoe organiseer je het en hoe ga je gezamenlijk aan de slag? Deze vragen worden beantwoord in dit magazine. We helpen je op weg met handige tools en instrumenten, gaan in gesprek met deelnemers uit onze lokale lerende praktijken en we delen handige infographics, video's en praktijkvoorbeelden. Laat je inspireren door onze ervaringen en tips en ga aan de slag met het organiseren van respijtzorg!

In voor mantelzorg-thuis is een programma van Vilans en Movisie. 
 

ivm