Uiterlijke kenmerken - tools voor gemeenten

Diversiteitsfactoren

Bepaalde uiterlijke kenmerken staan vast bij geboorte; zoals huidskleur, type haar of lengte. Andere uiterlijke kenmerken vormen zich gedurende het leven. Er zijn kenmerken die het gevolg zijn van gebeurtenissen in het leven, zoals een litteken. Er zijn ook uiterlijke kenmerken die men zelf invulling geeft, zoals het dragen van een hoofddoek, piercings of tattoos. Deze kenmerken kunnen gekoppeld zijn aan een sociaal-culturele of religieuze achtergrond, het hebben van een beperking of een bepaalde levenswijze.

Aan uiterlijke kenmerken verbindt een samenleving betekenissen, zoals wie ‘erbij’ hoort en wie ‘niet’. Daardoor kan het voorkomen dat mensen worden uitgesloten of op een andere manier worden gediscrimineerd, omdat hun uiterlijke kenmerken niet geaccepteerd worden.

Vooroordelen zijn vaak gebaseerd op uiterlijke kenmerken, omdat men aan de hand daarvan de koppeling maakt met specifieke groepen in de samenleving. Dat is ook op basis waarvan men discriminatie kan tegenkomen of ervaren. Als beleidsmaker is het goed om te weten op welke gronden mensen kunnen worden gediscrimineerd en te proberen hier in beleid al rekening mee te houden en er een norm aan te verbinden. 

Aan de slag:
 

  • Infographic: ‘Wat werkt bij het verminderen van discriminatie’. Deze infographic geeft een overzicht in de stappen die jij als professional kunt nemen om jouw stereotypen, vooroordelen en sociale norm te veranderen. Hierdoor kun je besluiten leren maken op een andere basis dan iemand uiterlijke kenmerken.

Terug naar het diversiteitsvlechtwerk