Focusweek: Armoede 2024

Armoede beter begrijpen, verrijk je kennis in vijf dagen

Wil je armoede beter begrijpen en oorzaken en gevolgen van armoede aanpakken? Speciaal voor jou hebben we de Focusweek Armoede 2024 ontwikkeld. Met slechts één korte opdracht per dag doe jij kennis op waarmee je armoede beter kunt begrijpen en agenderen. En spijker je je vaardigheden bij waarmee je mensen beter kunt ondersteunen.

In de week van de wereldwijde dag tegen armoede op 17 oktober, organiseren wij van 14 tot en met 18 oktober 2024 de Focusweek Armoede. Elke dag staat in het teken van een ander thema met een daarbij passende opdracht. Iedere deelnemer krijgt deze automatisch toegestuurd. Meedoen kost maximaal een kwartier per dag.  

Opdrachten, tips en handvatten

De Focusweek Armoede 2024 verrijkt je met kennis over geldzorgen en -problemen, langdurige armoede en wat dit met mensen doet. We gaan in op oorzaken en gevolgen van niet kunnen rondkomen, stress en emoties bij armoede en schulden, het belang van vroegsignalering en de structurele oorzaken van armoede. Interessant voor uitvoerende professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen. Maar ook voor studenten, beleidsmedewerkers of andere geïnteresseerden.   

Waarom je de opdrachten zeker moet doen: 

  • Je spijkert op een laagdrempelige en snelle manier jouw kennis en vaardigheden over armoede bij.
  • Je krijgt zicht op de oorzaken en gevolgen van armoede, op dat waar je wel én geen invloed op hebt.
  • Je leert, gebaseerd op de nieuwste inzichten, wat belangrijk is in het begeleiden van mensen in armoede.
  • Het is gratis. 

Tip: ga samen de uitdaging aan!

Het is nog leerzamer om de week samen met collega’s aan te gaan! Schrijf je gezamenlijk in en bespreek de opdrachten in jouw team. 

Online Q&A met ervaringsdeskundigen 

Op woensdagochtend 16 oktober 2024 van 10.30 - 12.00 uur staat een online Q&A met ervaringsdeskundigen op het programma. Meld je aan en stel hen de vragen over waar jij in de praktijk mee worstelt. Meer informatie en het inschrijfformulier volgen op een later moment.  

Wil je nu al aan de slag? Bekijk dan het Werkboek Armoede beter begrijpen 2023. Ben je benieuwd naar de ervaring van de deelnemers van vorig jaar en wat zij na het maken van de opdrachten anders gaan doen? Bekijk dan deze impactsheet.

Aanmelden voor de Focusweek Armoede 2024

Veelgestelde vragen

Waarom heet de ‘Challenge Armoede’ vanaf dit jaar ‘Focusweek Armoede’?

Afgelopen jaren werd deze week uitgedrukt met de titel ‘Challenge Armoede’. Vanaf dit jaar passen we de titel aan naar ‘Focusweek Armoede’ met ondertitel ‘Armoede beter begrijpen, verrijk je kennis in vijf dagen’. Uit sommige reacties van ervaringsdeskundigen en deelnemers bleek dat de keuze voor het woord ‘challenge’ verontwaardiging en verwarring opriep. Omdat we het belangrijk vinden naar deze signalen te luisteren hebben we ervoor gekozen de titel aan te passen.  

Met de Focusweek Armoede dagen we jou in 2024 weer uit om vijf dagen lang mee te doen, elke dag een opdracht te maken en zo je kennis over armoede te vergroten en verrijken.

Wat zijn de kosten voor deelname?  

Deelname is gratis.  

Voor wie is de Focusweek Armoede 2024 bedoeld?  

De Focusweek Armoede 2024 is bedoeld voor iedereen die armoede beter wil begrijpen, bijvoorbeeld omdat je via je (vrijwilligers)werk in aanraking komt met mensen die mogelijk geldzorgen en -problemen hebben of beleid moet maken rondom deze thematiek. De kennis die we delen draagt bij aan meer bewustwording over oorzaken en gevolgen van armoede, wat het met mensen doet en dat het iedereen kan overkomen. Die kennis is relevant voor iedereen.  

Waar is het? En hoe werkt het?  

Het is online, via de mail en de website. Als je je inschrijft ontvang je van maandag 14 oktober tot en met vrijdag 18 oktober in de ochtend een mail. Deze mail verwijst je naar een webpagina met de informatie en een bijbehorende opdracht.  

Aanvullend is er op woensdagochtend 16 oktober van 10:30 uur tot 12:00 uur een webinar in de vorm van een Q&A met ervaringsdeskundigen armoede. Wanneer je je hiervoor inschrijft, ontvang je een week van tevoren de link. Je bent hierbij niet in beeld, maar kan via een chat vragen stellen. Ook vooraf bij je aanmelding kun je een vraag indienen.  

Op welk tijdstip ontvang ik de mails, informatie en opdrachten?  

Om 08:00 uur ’s ochtends ontvang je de mail in je mailbox. De mail verwijst je naar een webpagina met de informatie en de opdracht van die dag. De informatie en opdrachten kun je ook op een later moment doornemen en uitvoeren. Als je die dag geen tijd hebt, kun je de mail op een ander moment openen.  

Wat als ik niet de hele week kan?  

Je ontvangt elke ochtend een mail in je mailbox. Als je die dag geen tijd hebt om ernaar te kijken, kun je dit ook op een later moment doen. De mail verwijst je door naar webpagina’s: deze informatie blijft ook na de week van de Focusweek Armoede 2024 nog een tijd beschikbaar.  

De online Q&A met ervaringsdeskundigen op woensdagochtend 16 oktober van 10:30 uur tot 12:00 uur wordt opgenomen. Als je niet aanwezig kunt zijn, kun je deze opname later terugkijken.  

Welke onderwerpen komen er aan bod tijdens dit evenement?  

Het overkoepelende thema van deze week is armoede. De Focusweek Armoede 2024 verrijkt je met kennis over geldzorgen en -problemen, langdurige armoede en wat dit met mensen doet. We gaan in op oorzaken en gevolgen van niet kunnen rondkomen, stress en emoties bij armoede en schulden, het belang van vroegsignalering en de structurele oorzaken van armoede. Elke dag staat in het teken van een ander thema. De thema’s per dagen worden later bekend.  

Hoeveel tijd kost het me?  

Het doornemen van de basisinformatie kost ongeveer 15 minuten per dag. Het maken van de opdracht verschilt per dag, maar je kunt rekenen op 15 tot 30 minuten. Als je alle achtergrondinformatie waarnaar wordt verwezen ook wilt lezen, bekijken en/of luisteren, ben je meer tijd kwijt. Dat kun je ook op een later tijdstip doen.    

Kan ik samen met collega’s of als organisatie meedoen?  

Ja, het is waardevol om samen mee te doen! Je kunt bijvoorbeeld met collega’s de informatie nog eens nalopen en de opdrachten bespreken. Dit zet het onderwerp armoede op jullie (team)agenda. Iedereen moet zich wel individueel inschrijven zodat elke deelnemer de mails ontvangt.  

Je kunt ook met de hele organisatie (of alle betrokkenen in een gemeente) meedoen. Je kunt dan bijvoorbeeld starten met een gezamenlijke aftrap of het organiseren van een eigen lokale bijeenkomst met een Q&A met ervaringsdeskundigen.  

Ik lees ook over de Week tegen Armoede van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Wat is het verschil?  

Van maandag 14 oktober tot en met vrijdag 18 oktober organiseert ook de HAN een week over armoede. Dit heet de ‘Week tegen Armoede’. Deze week organiseren zij verschillende activiteiten voor hun studenten én voor andere geïnteresseerden. Zo vindt op donderdag 17 oktober een Symposium plaats.  

De HAN is een van de partners van de Focusweek Armoede 2024 georganiseerd door Movisie. Door samen op te trekken rondom deze week, bijvoorbeeld in de promotie, hopen wij nog meer mensen te bereiken.