360 graden Movisie Talk aflevering 8: onderzoekers vertellen over racisme

30 januari 2023

Er is vaker sprake van institutioneel racisme dan werd gedacht. In deze achtste aflevering van 360 graden Movisie Talk van 16 februari 2023: een gesprek met de onderzoekers van het geruchtmakende racisme-onderzoek bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoe moeten we dit racisme duiden en hoe ermee te dealen?

Medewerkers bij het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgen te maken met verbale agressie vanwege hun etnische achtergrond, huidskleur, cultuur of religie. Ze maken melding van racistische scheldwoorden en racistisch taalgebruik dat soms zeer grof van toon is.

Het onderzoek dat eind 2022 werd gepubliceerd loog er niet om. Denigrerende bejegening, racistische grappen, genegeerd en overgeslagen worden – het zijn maar een paar van de moeilijk voorstelbare onrechtvaardigheden die medewerkers van het ministerie treffen.

In deze talkshow die op 16 februari 2023 online verschijnt vertellen twee onderzoekers, Jurriaan Omlo en Ahmet Kaya, over wat ze hoorden op het ministerie. Wat vertelden de tientallen medewerkers die ze spraken? Hoe moeten we de ervaringen van medewerkers van het ministerie met racisme begrijpen? Zagen ze patronen uit ander onderzoek? En hoe moeten ministeries en andere organisaties omgaan met institutioneel racisme? Ofwel, hoe stel je aan anderen een norm in een cultuur waar wegkijken, ook van leidinggevenden, de norm lijkt?

Jurriaan Omlo portretfoto

Onderzoeker Jurriaan Omlo promoveerde in 2011 op het proefschrift ‘Integratie én uit de gratie? Perspectieven van Marokkaans-Nederlandse jongvolwassenen’. Sindsdien verrichte hij meerdere studies, waaronder bij de gemeente Utrecht, op het terrein van diversiteit en discriminatie. Recent verscheen zijn boek ‘Verzetten, vermijden of veranderen? Reageren op discriminatie en stigmatisering.’ Welke ontwikkeling ziet Omlo in de meer dan tien jaar dat hij racisme en discriminatie in Nederland onderzoekt?

Ahmet Kaya portretfoto

Zijn collega-onderzoeker Ahmet Kaya studeerde psychologie. Aan de Radboud Universiteit Nijmegen deed hij onderzoek naar meervoudige identiteiten en loyaliteiten van Turks-Nederlandse studenten die moslim zijn. Kaya maakte onderdeel uit van het onderzoeksteam dat onderzoek deed naar racisme op de werkvloer bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.  

Lees het onderzoekverslag Racisme bij het ministerie van Buitenlandse Zaken

Kijk de aflevering van 360 graden Movisie Talk vanaf donderdag 16 februari 2023 via Movisie.nl of op het YouTube-kanaal van Movisie

Wat is 360 graden Movisie Talk?

In 360 graden Movisie Talk wordt een actuele kwestie van verschillende kanten bekeken met enkele experts. 360 graden Movisie Talk duurt maximaal 30 minuten en vindt maandelijks plaats. Presentatoren zijn afwisselend Marcel Ham en Joline Verloove.

Lees alles over 360 graden Movisie Talk