Alliantie Verandering van Binnenuit trapt opnieuw af

Ruim 60 nieuwe en ervaren dialoogleiders, changemakers, podcastmakers etc. kwamen op zaterdag 16 september samen bij Movisie voor de kick-off van de tweede serie bijeenkomsten van de Alliantie Verandering van Binnenuit. De alliantie werkt aan gelijkheid, veiligheid en acceptatie van vrouwen en lhbtiq+ personen. En dat smaakt naar meer, bleek uit het enthousiasme onder de deelnemers.

Sneeuwbaleffect

In de afgelopen jaren organiseerde de alliantie al ruim 750 bijeenkomsten waarbij we niet ’van bovenaf’ veranderen maar ‘van binnenuit’. Alle betrokken partijen, inclusief de Ministeries van OCW-DE en SZW, zijn enthousiast over deze aanpak. Met de kersverse partner LCC+ erbij gaat de alliantie een nieuwe fase in, waarbij we ons nog breder zullen inzetten, en ook andere middelen en media zullen inzetten, zoals muziek, festivals, theater, podcasts en sociale media. Projectleider Bora Avrić: ‘Ik hoop dat de alliantie een sneeuwbaleffect krijgt, ook naar andere gesloten gemeenschappen toe.’

Tekst gaat door onder de video.

Wie is wie?

Bij de kick-off waren vertegenwoordigers van alle aangesloten organisaties. Een groot aantal deelnemers kwam van de Stichting Kezban die actief is in onder andere Amsterdam en Tilburg. Zij zetten zich in om eergerelateerd en huiselijk geweld, huwelijksdwang en seksueel geweld, discriminatie van seksuele diversiteit bespreekbaar te maken en aan te pakken.

Ook van onze nieuwe partner LCC+ was een flinke groep aanwezig. LCC+ is een alliantie die zich inzet voor de sociale acceptatie van lhbtiq+ personen in christelijke kringen, via projecten als Homo in de Klas, Verscheurd en het online platform HolyBe.

Om elkaar beter te leren kennen, speelden we samen een Bingo-spel. Iedereen moest zoveel mogelijk overeenkomsten met anderen vinden van de bingokaart, bijvoorbeeld nog nooit in een caravan hebben geslapen, een eigen ervaring met discriminatie kunnen delen of heel actief zijn op sociale media. Wie 10 vinkjes had mocht BINGO!!!!!! roepen. En dat gebeurde al snel.

Nieuwe website Alliantie voor zelfbeschikking

Habib Elkaddouri van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) vertelde over de gloednieuwe website van het consortium Zelfbeschikking, die in oktober officieel wordt gelanceerd. Het doel van deze website is om een toegankelijke, inspirerende, veilige en betrokken digitale gemeenschap te creëren. Op deze nieuwe site kunnen mensen van alle generaties en achtergronden met elkaar in gesprek gaan.

Op alliantiezelfbeschikking.nl vind je bijvoorbeeld de toolbox van de alliantie, maar ook een agenda met alle activiteiten en natuurlijk veel artikelen. Habib nodigt dialoogleiders, projectleiders en de organisaties uit om informatie te delen op de site, dit kan tekst en foto’s zijn maar ook bijvoorbeeld een podcast.

Hoe kan ik lhbtiq+ en gendergelijkheid bespreekbaar maken?

Een belangrijk onderdeel van het middagprogramma waren de workshops. Er waren twee rondes met thema’s als ‘Hoe kan ik lhbtiq+ en gendergelijkheid bespreekbaar maken?’, ‘Hoe stel ik gendergerelateerd geweld ter discussie?’ en ‘Welke materialen zet ik in?’ Hierbij oefenden deelnemers met de methode Popular Education en maakten ze kennis met de geactualiseerde toolbox van de Alliantie Verandering van Binnenuit. En tenslotte was er een workshop over hoe je sociale media goed in kunt zetten.

Wie zijn de Alliantie Verandering van Binnenuit?

De alliantie is een samenwerking tussen het Consortium Zelfbeschikking, LCC+ en Movisie. Zeven organisaties hebben in 2018 hun krachten gebundeld onder de noemer ‘Consortium Zelfbeschikking’. Het gaat om het Inspraakorgaan Turken (IOT), Stichting Kezban, Federatie van Somalische associaties in Nederland (FSAN), Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN), Stichting Landelijke Werkgroep Mudawwanah, HTIB (Turkse arbeidersvereniging in Nederland) en Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON). LCC+ bestaat uit Koepelorganisatie van de christelijke LHBTI-beweging (LKP), European Forum of LGBT Christian Groups, Verscheurd, ChristenQueer en Homo in de Klas. De Alliantie Verandering van Binnenuit wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).


Foto’s: Mladen Pikulic

Film: Jaar & Dag Media