Blog: Luister naar ervaringsdeskundigen

Als ervaringsdeskundige reflecteer ik op dat wat mij opvalt of raakt in de dagelijkse praktijk. Zo zijn collega Sander Griek en ik betrokken bij het maken van een functieprofiel voor ervaringsdeskundigen binnen Movisie. Het is zo fijn om een stem te krijgen. Om gezien en gehoord te worden. Is dat niet een basisbehoefte van de mens?

Om mij als nieuwe ervaringsdeskundige van Movisie te laten inspireren, bezocht ik een ontmoetingsdag van ATD (All Together for Dignity) Vierde Wereld. Daar kreeg ‘gezien’ en ‘gehoord’ worden nog meer betekenis. ATD Vierde Wereld is een wereldwijde mensenrechtenbeweging die de meest uitgesloten mensen in armoede samenbrengt om van hén te leren. Een mooi initiatief, want werkelijk luisteren en de ander een stem geven is voor mij een belangrijk onderdeel van ervaringsdeskundigheid.

Theater

Dat luisteren en een stem geven belangrijk is voor ervaringsdeskundigen beleefde ik die middag tijdens de workshop ‘forumtheater’. Er werd een toneelstukje opgevoerd:

Als Jozef - een vluchteling uit een Afrikaans land die al jaren op een woning wacht - en de werknemer van de woningcorporatie na een bezichtiging naar buiten gaan, komen zij twee vrouwen tegen. Deze spreken de meneer van de woningbouw aan. Eén van hen begint over de leegstaande flat die heel geschikt zou zijn voor haar zoon die nu op straat leeft. Er wordt meegedeeld dat die woning eigenlijk bedoeld is voor Jozef. Dan worden de dames kwaad. Ze dreigen met een handtekeningenactie en de opmerkingen als: ‘die vluchtelingen krijgen alles!’ De directeur heeft geen zin in een handtekeningenactie en besluit de woning dan maar aan een derde partij te geven. Aan de aanwezigen de vraag: hoe zou jij dit probleem oplossen?

Er werden zoveel creatieve ideeën geopperd. Zelfs een verlegen deelnemer, die eerder niet op foto of film wilde, durfde voluit mee te praten. Het ontroerde me om te zien hoe blij deze mensen werden dat er naar ze geluisterd werd. Dat ze mee mochten doen in het bedenken van een oplossing!

Het doet ertoe!

Wat dit theater liet zien is dat het ertoe doet om mee te kunnen praten, en gehoord te worden bij het zoeken naar oplossingen voor problemen. Dat wat je zegt, ook werkelijk van belang is. Na afloop werden we met de bus naar Utrecht gebracht. Ik zag een man op zijn fiets stappen. Dit was de uitgeprocedeerde asielzoeker die in het toneelstuk Jozef had gespeeld. Waar zou hij vannacht gaan slapen? Heeft hij een ‘stem’? Wordt hij gehoord?

Ik hoop dat het binnen het sociaal domein vanzelfsprekend wordt om de ander echt te zien en te horen. En dat ik, als ervaringsdeskundige, mijn bijdrage mag leveren binnen Movisie.

Monica van Midden, ervaringsdeskundige bij Movisie