Coronavirus: Mag ik nog mantelzorg geven?

In principe kunnen mensen gewoon mantelzorg geven. Volg daarbij wel de richtlijnen van het RIVM zoals regelmatig handen wassen en het beperken van sociale contacten in algemene zin.

Veel gemeenten krijgen vragen over mantelzorgers die hun oudere niet of nauwelijks mogen verzorgen vanwege sociale onthouding. Het ministerie van VWS, de VNG en MantelzorgNL hebben de volgende aanwijzingen opgesteld.

Mantelzorg geven mag

Volg daarbij wel de RIVM richtlijnen. De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Wees terughoudend met lichamelijk contact, zeker als het gaat om kwetsbare ouderen.
  • Ben je zelf verkouden of grieperig? Blijf thuis en mijd sociaal contact.
  • Schakel bij ziekte waar mogelijk het eigen sociale netwerk in (buren, vrienden, familie) als de zorg echt door moet gaan. Of schakel professionele zorg in (huisarts, Thuiszorg) die de zorg dan overneemt.

Vragen?

Bel voor alle vragen de Mantelzorglijn: 030 – 760 60 55 of mail mantelzorglijn@mantelzorg.nl.

Initiatieven voor hulp

  • Veel mensen en organisaties nemen het initiatief om hulp aan te bieden in de wijk. Denk aan het halen van boodschappen. Zoek op sociale media naar #coronahulp (eventueel met de plaatsnaam) of kijk in wijk- en buurtgroepen op Facebook (Facebookzoekopdracht).
  • Samen met de Nationale Coalitie Éen tegen Eenzaamheid brengt de KRO-NCRV mensen samen via het Corona Quarantaine Contact.

Coronadossier

Dit artikel is onderdeel van een dossier waarin wij kennis verzamelen over het coronavirus. Heb jij een vraag die Movisie kan beantwoorden? Tips of noemenswaardige initiatieven? Stuur dan een e-mail naar Hans Alderliesten, h.alderliesten@movisie.nl.

Naar het dossier