Digivaardig in welzijn #3: Altrecht meest ‘sociale’ ggz instelling

Altrecht Geestelijke Gezondheidszorg is de GGZ-instelling die het beste gebruik maakt van social media. De instelling is erg actief op verschillende kanalen en zoekt het gesprek met de client op. Dit blijkt uit de Social Media Monitor Zorg 2012 van mediabedrijf Redmax. De monitor is te vinden op socialmediamonitorzorg.nl.

Altrecht wordt de overduidelijke winnaar van de monitor genoemd. Altrecht is aanwezig op drie van de vier onderzochte kanalen. Alleen op Google+ ontbreekt de instelling. Op Twitter is Altrecht de koploper van alle instellingen. 'Altrecht richt zich niet alleen op het zenden van informatie, maar zoekt ook de interactie door de retweeten en aan te spreken.' Maar ook de Facebookpagina wordt dagelijks gebruikt en heeft relatief veel fans. 'Het Youtube-kanaal van Altrecht is net als de andere accounts ingericht in de Altrecht stijl met dertig video’s en 35316 videoweergaves', aldus de monitor.

Kwalitatief onderzoek

In de eerste monitor die in 2011 werd samengesteld werd vooral gekeken naar de kwantiteit. Zijn zorginstellingen aanwezig op verschillende social media en hoeveel volgers hebben ze. Voor deze editie is er in de ggz ook kwalitatief onderzoek gedaan. Redmax deed op drie deelgebieden onderzoek, namelijk de professionaliteit, interactiviteit en cliëntgerichtheid. Hier valt nog veel winst te behalen. Veel instellingen zijn namelijk wel aanwezig, maar gaan niet in gesprek met hun volgers. Op Twitter wordt er bijvoorbeeld in slechts één op de drie gevallen gereageerd op een mention of een tweet.

Volgers

Het meest gebruikte sociale medium in de GGZ is Twitter. Van de 133 GGZ-instellingen zijn er 88 aanwezig op deze microblogsite met gemiddeld 457 volgers. Dit is een flinke stijging in vergelijking met het vorige onderzoek uit 2011. Toen had een Twitter account van een ggz instelling nog gemiddeld ruim 100 volgers. Facebook staat op een tweede plaats met actieve 62 instellingen. Ook Youtube scoort redelijk met 55 ggz kanalen. Google+ blijft erg achter bij de andere sociale media: er zijn slechts 13 instellingen aanwezig op dit medium. Hyves werd niet meer onderzocht in de monitor vanwege de sterke teruggang van activiteit op dit medium. LinkedIn is ook niet onderzocht omdat het erg moeilijk is om inzet en activiteit te meten op dit medium.

Top drie

Op het erepodium van de monitor staan, naast Altrecht Geestelijke Gezondheidszorg, ook Pluryn Hoenderloo Groep (2) en De Hoop GGZ (3). Opvallend is dat de laatste drie plaatsen door RIAGG instellingen worden ingenomen, te weten RIAGG Amersfoort en Omstreken, RIAGG Maastricht en RIAGG Zuid.

De Social Media Monitor Zorg is voor de tweede keer samengesteld door Redmax. In 2011 werd er nog onderzoek gedaan naar alle sectoren in de zorg. Nu is alleen de GGZ sector onderzocht. Hierdoor is het volgens Redmax nu mogelijk om dieper op de resultaten in te gaan.

Dit artikel is geschreven door Simon Broersma, redacteur bij Skipr. Het artikel is terug te vinden op Skipr.nl. Tijdens de Week van de Sociale Technologie - Digivaardig in Welzijn 2013 sprak Astrid Oostveen over ‘experimenteren en leren, organiseren en overtuigen, monitoren en motiveren’. Zij ging in op de strategie en meerwaarde van social media voor een welzijnsinstelling. Lees meer over Sociale Technologie.