Gemeenten aan zet na sneuvelen wet tegen discriminatie

Het verwerpen van de Wet gelijke kansen bij werving en selectie door de Eerste Kamer is een enorme gemiste kans. Objectief werven en selecteren, kern van de wet, is namelijk de beste manier om discriminatie op de arbeidsmarkt daadwerkelijk aan te pakken. Nu dat niet landelijk bij wet wordt geregeld, zijn de gemeenten aan zet.

Dat zegt Movisie-onderzoeker Hanneke Felten in reactie op het verwerpen van de Wet gelijke kansen bij werving en selectie door de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel kwam er op één stem na niet door. Eerder was de Tweede Kamer er wel met een ruime meerderheid mee akkoord gegaan. Dat de wet er niet komt is volgens Movisie buitengewoon teleurstellend, met name voor 50-plussers, mensen met een beperking, mensen met een niet-Nederlandse achternaam en mensen van kleur.

Voordeel voor werkgevers

Kern van het wetsvoorstel was dat bedrijven bij de werving en selectie van personeel objectief te werk te gaan. In plaats van af te gaan op een ‘klik’ met sollicitanten kijken werkgevers dan naar de competenties van kandidaten. Dan selecteer je niet op basis van stereotypen, zoals nu vaak gebeurt, en voorkom je discriminatie.

Felten: ‘Objectief werven en selecteren is ook in het voordeel van werkgevers, want zo vinden ze de mensen die het beste voor de functie zijn toegerust. En als je alleen werft op heel concrete competenties, krijg je vaak veel meer reacties op vacatures.’

Lokaal niveau

Nu de wet er niet door is gekomen, zijn gemeenten aan zet, zegt Felten. ‘Aanpak van discriminatie kan ook op lokaal niveau heel goed, bijvoorbeeld via het lokale bedrijfsleven en de lokale netwerken van ondernemers. Spoor ze aan om aan de slag te gaan met objectief werven en selecteren. En wijs ze op de grote voordelen die dat ook voor werkgevers heeft.’

Movisie hoopt dat de werkgeversorganisaties VNO/NCW en MKB hieraan meewerken. Zij voerden een lobby tegen de Wet gelijke kansen bij werving en selectie en beloofden dat zij zouden laten zien dat ze ook zonder wet arbeidsmarktdiscriminatie willen aanpakken. ‘We hopen dat zij deze belofte gestand doen’, aldus Movisie.

Meer weten over de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt? Bekijk onze publicatie Discriminatie in werving en selectie aanpakken: wat werkt? 

Vernieuwde E-learning Objectief werven en selecteren

Samen met SER Diversiteit in Bedrijf ontwikkelde Movisie een gratis e-learning over objectief werven en selecteren. Deze tool begeleidt je stap voor stap richting de implementatie van een eerlijk en transparant selectieproces. Deze e-learning is onlangs vernieuwd. We hebben bijvoorbeeld video’s toegevoegd van mkb’ers die objectief werven en selecteren handig vinden en uitleggen waarom. Bekijk in dit artikel een preview van de e-learning en lees wat er nieuw is. 

Ga meteen naar de e-learning