Heb ik wel het juiste beroep gekozen?

Alweer ruim een jaar werk ik bij Movisie in het team Leren Professionaliseren. Met veel plezier. Het was een logische stap na mijn master Sociologie. Ik zocht een baan waarbij ik maatschappelijke kwesties kan analyseren en kan bijdragen aan collectieve oplossingen voor mensen in een kwetsbare positie. Maar dat was niet de enige reden. Ik was er echt aan toe om de praktijk, ik werkte als sociaal werker, te verlaten.

Ik ben niet de enige sociaal werker die hier zo over denkt. Het aantal sociaal werkers dat stopt is relatief hoog. Hoe komt dat? In de Raadpleging Stand van het Land van het sociaal werk hebben we professionals ernaar gevraagd. Ben je tevreden over je functie, de taken, de invloed van de opdrachtgever op jouw werk, maar ook ‘stellen we vragen naar je professionele autonomie, verbondenheid met het vak en vitaliteit’.

Verbondenheid

Wat meespeelt is de toenemende invloed van de rol van de gemeente en wet- en regelgeving in het dagelijks werk van sociaal werkers. Je missie is om vanuit het vak op te komen voor de belangen van mensen die in de samenleving tussen wal en schip dreigen te raken. Maar doordat welzijnsorganisaties worden aanbesteed en de gemeente steeds meer de directe opdrachtgever is, ben je ook geacht om te werken volgens diens visie, wet- en regelgeving en bijkomende verantwoordelijkheden. Dat is regelmatig in strijd met wat jij en de inwoners als oplossing zien.

Sociaal werkers raken de verbondenheid kwijt

Ik ben ervan overtuigd dat elk sociaal professional opkomt voor de belangen van mensen in een kwetsbare positie, het beste voor hen wil bereiken en uitgaat van diens krachten en mogelijkheden. Maar helaas zie ik vaak dat het lastiger wordt om volgens dit uitgangspunt te werken en dat sociaal werkers de verbondenheid met het vak en de kernwaarden kwijtraken. Dan blijf je zitten met een onbevredigend gevoel, frustratie en emotionele werkdruk en soms eindig je met overspannenheid en burn-out. Heb ik wel het juiste beroep gekozen?

Sterker sociaal werk

Laten we ervoor zorgen dat er sterke en vitale professionals zijn die de missie en kernwaarden van het sociaal werk levend houden. Daarom ben ik voor het creëren van meer professionele autonomie en herwaardering voor sociaal professionals. Dat is nodig om het vak te kunnen blijven uitoefenen zoals het is bedoeld.

Het sociaal werk staat voor het versterken van de regie, de krachten, de mogelijkheden van inwoners met een kwetsbare achtergrond en een belangrijke sleutel voor wie maatschappelijke problematiek wil aanpakken. En ik? Wie weet zet ik ooit mijn voeten weer in de praktijk. Maar voorlopig wil ik vanuit Movisie een steentje bijdragen aan sterker sociaal werk.

Deze blog verscheen eerder op Zorg + Welzijn.