Koplopers Cliëntondersteuning op de kaart

Cliëntondersteuning helpt inwoners passende zorg en voorzieningen te regelen. Binnen het koploperproject gaan gemeenten aan de slag met het verbeteren van het aanbod, de vindbaarheid en de kwaliteit van cliëntondersteuning. Op deze pagina vind je meer informatie over alle koplopergemeenten die een verbeterslag maken en hun buurgemeenten inspireren.

Cliëntondersteuning helpt inwoners om de weg naar passende zorg en voorzieningen te vinden. Sinds 2017 werken gemeenten binnen het Koploperproject cliëntondersteuning aan het verbeteren van het aanbod, de vindbaarheid en de kwaliteit van cliëntondersteuning. Het koploperproject in de huidige vorm is afgerond, maar de versterking van cliëntondersteuning is nog steeds in volle gang. Gemeenten kunnen middels een SPUK-aanvraag (Specifieke Uitkering) aan de slag met de (door)ontwikkeling van cliëntondersteuning. Op deze pagina vind je meer informatie over alle gemeenten die een verbeterslag maken en hun buurgemeenten inspireren.

Welke gemeenten zijn koploper?

Het totaal aantal deelnemende koplopergemeenten in Nederland is 113. Er zijn in 2022-2023 nog 49 gemeenten aan toegevoegd, door middel van de de specifieke uitkering.
Vind hier alle gemeenten op alfabetische volgorde
i  Klik op een locatie om meer informatie over de koplopergemeente te lezen.


Vijf jaar cliëntondersteuning

In de afgelopen vijf jaar hebben gemeenten samen met andere lokale partijen hard gewerkt aan het versterken van cliëntondersteuning. Sinds 2017 werken zij binnen het Koploperproject Cliëntondersteuning aan het verbeteren van het aanbod, de vindbaarheid en de kwaliteit van cliëntondersteuning. Wat is de oogst van de afgelopen vijf jaar? In deze factsheet vind je een cijfermatig overzicht van het bereik, de activiteiten en ontwikkelde kennis.